Olej ryżowy popularny jest w krajach azjatyckich. Zawiera dużo witaminy E, która odpowiada za gospodarkę wodną skóry. Chroni włókna kolagenu i elastyny, odmładza i regeneruje. Olej ryżowy niszczy wolne rodniki, powstrzymuje powstawanie komórek nowotworowych, a ponadto opóźnia procesy starzenia i łagodzi objawy klimakterium. Witamina B zawarta w oleju odgrywa kluczową rolę w procesie spalania tłuszczów, a kwasy omega-3, omega-6 zmniejszają ryzyko zawału serca, ale również obniżają poziom złego cholesterolu.
Z punktu widzenia jego właściwości kulinarnych jest to, że ma on wysoką temperaturę dymienia, tj,230 stopni C, co oznacza smażenie bez dymu i pryskania. Potrawy smażone na tym oleju są mniej kaloryczne, ponieważ jest on mniej absorbowany niż inne oleje. Ma bardzo delikatny smak, nie zmienia smaku potraw, a jedynie nadaje im lekko orzechowy posmak. Jest stosowany do sałatek, smażenia i pieczenia przez wielu cenionych szefów kuchni na całym świecie. Idealnie pasuje do wszelkiego rodzaju makaronów, risotto. Oprócz tego sprawdza się w pieczeniu ciast i głębokim smażeniu.
Olej ryżowy ma również wiele innych właściwości, dzięki którym cera wygląda świeżo i młodo a włosy są bujne i błyszczące, ponieważ można go stosować jako kosmetyk. Skutecznie usuwa nawet plamy starcze na skórze.
Kraje Europy zachodniej uznały olej ryżowy za zdrową żywność i wykorzystuje się go do zmniejszania złego cholesterolu we krwi.
Przechowywanie: Olej jest odporny na działanie wysokiej temperatury, można, więc bez obaw przechowywać go w temperaturze pokojowej, byle rozsądnie.
Masa netto: 0,5l
Najlepiej spożytkować do: 01.2017