Tajemnica jego tłoczenia była znana podobno już w starożytności, ale dopiero dzisiaj laboratoria chemiczne dokonały analiz, dzięki którym okazało się, jak wielkie dobrodziejstwo tkwi w niepozornych pestkach winogron i produkowanym z nich oleju.
Olej z pestek winogron otrzymywany jest z nasion winogron dojrzewających w ciepłym klimacie Hiszpanii.
Spośród wszystkich znanych tłuszczów to właśnie ten olej zawiera najwięcej kwasu linolowego, niezbędnego w profilaktyce utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu.
Jest też bardzo bogaty w witaminę A, witaminę E (zwaną witaminą młodości) oraz naturalne antyutleniacze. Olej z pestek winogron użyty w kuchni cieszy podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Nadaje się wyśmienicie do smażenia, pieczenia i gotowania, gdyż wytrzymuje bardzo wysokie temperatury.
Jego podstawową zaletą jest nieporównywalna z żadnym innym olejem właściwość zachowywania naturalnego smaku składników potraw. Potrawy usmażone na oleju z pestek winogron nie przejdą obcym aromatem, nie zmienią swoich subtelnych nut smakowych i zapachowych, a przede wszystkim nie będą miały tłustego posmaku.
Wartość energetyczna w 100 g produktu: 900 kcal/3700 kJ.
Wartości odżywcze w 100 g: białko - 0 g, węglowodany - 0 g, tłuszcze - 100 g (w tym NNKT - min. 67 g). 13 g (ok. 1 łyżka) oleju z pestek winogron zabezpiecza dzienne zapotrzebowanie organizmu na NNKT.
Zawartość: 500 ml
|