Olej z pestek winogron 500ml OLEOFARM
Olej z pestek winogron otrzymywany jest z nasion winogron i posiada delikatny smak. Jego zaletą jest nieporównywalna z żadnym innym olejem, właściwość zachowywania naturalnego smaku potraw na nim smażonych. W diecie śródziemnomorskiej jest powszechnie stosowany do sałatek, sosów, a także do smażenia i duszenia.
Olej z pestek winogron jest doskonały na obniżanie cholesterolu i uzupełnianie zapasów pozytywnego cholesterolu co chroni serce przed chorobami. Poza tym jest doskonałym źródłem witaminy E. Często występuje jako składnik w kremach czy kapsułkach odmładzających.
Największą zaletą oleju z pestek winogron jest zachowanie wszystkich wartości oraz naturalnego smaku przez potrawy. Olej z pestek winogron jest produktem ekonomicznym w szczególności jeśli porównamy go do innych olejów, gdyż posiada najwyższą temperaturę dymienia i zapłonu, około 250°C. Być może wiele osób uważa iż olej ten nie nadaje się do smażenia, ponieważ nie wiedzą do jakiej temperatury może być doprowadzony. Doskonale się na nim smaży do 180°C, zaś używając np. oleju z oliwek, smażąc w takiej temperaturze moglibyśmy doprowadzić do pożaru na naszej patelni, tworzącego żywy ogień.
Skład oleju:
- rafinowany olej z pestek winogron, mieszanina tokoferoli (przeciwutleniacz).
Może wytrącić się naturalny osad. Przechowywać w temperaturze pokojowej.