Olej z pierwszego tłoczenia na zimno uzyskiwany jest z pestek moreli uprawianych na Zachodnim Przylądku w Afryce Południowej. Olej charakteryzuje się atrakcyjnie złotą barwą i łagodnym migdałowym smakiem. Wysoka temperatura dymienia (193 stopnie C) powoduje, iż znakomicie nadaje się do smażenia, gotowania i sosów. Świetny również na zimno, jako składnik sosów i sałatek. Znajdzie zastosowanie wszędzie tam, gdzie potrzebujemy lekko migdałowego smaku, np. do majonezu.
Olej posiada certyfikat Ecocert
Olej zimnotłoczony i nierafinowany. Nawilżający i bogaty w witaminy A i E. Idealny do skóry suchej, dojrzałej, wrażliwej. Doskonały do masażu.
Olej morelowy zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, kwas oleinowy i linolowy, witaminę A.
Właściwości kosmetyczne:
Olej morelowy jest łatwo wchłaniany przez skórę. Ma właściwości nawilżające i wygładzające naskórek. Polecany jest do wszystkich rodzajów skóry. Stosowany na skórze dojrzałej ogranicza powstawanie zmarszczek. Może być stosowany do skóry wrażliwej, podrażnionej, z zapaleniami i suchej. Dzięki swoim właściwościom jest stosowany do masażu dorosłych jak również i dzieci.
Zastosowanie:
Olej morelowy jest doskonały do masażu delikatnej skóry dzieci, w aromaterapii.
Używany jest w produkcji kremów, lotionów, balsamów, pomadek do ust, odżywek do włosów i mydeł.
Produkt, nowy z aktualnym terminem ważności, odpowiednio przechowywany.