Olej z pestek moreli 100 ml
Olej morelowy otrzymywany jest nasion owoców moreli zwyczajnej.
Olej ten jest lekki i delikatny, przezroczysty, lekko żółty. Ma charakterystyczny, delikatny zapach. W temperaturze pokojowej ma stan skupienia płynny. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, kwas oleinowy i linolowy, witaminę A, B, E oraz składniki mineralne.
Największym skarbem tegoż oleju jest witamina B 17, tzw amigdalina czy też letril. Pierwsze zapiski o leczniczym działaniu tejże witaminy pojawiły się już 5000 lat temu w egipskich papirusach.
W nowożytnej medycynie pierwsze wzmianki o badaniach nad wit B17 pojawiły się 50 lat temu. Przeprowadzane były przez biochemika dr Ernesta Krebsa ,który uznał ją lekarstwem na raka.
DAWKOWANIE:
dorośli 0,5 - 1 łyżeczki dziennie
Do zastosowania na zimno: do sałatek, sosów, deserów.
W kosmetyce: do kondycjonowania skóry lub do masażu (poprawia napięcie skóry), również jako dodatek w olejkach do kąpieli (szczególnie dla dzieci). Polecany dla skóry mieszanej, wrażliwej, suchej, szorstkiej i popękanej. Stosowany na skórze dojrzałej ogranicza powstawanie zmarszczek. Wykazuje działanie "odbudowujące", utrzymuje nawilżenie skóry.
|