Czy wiesz, że… morela pospolita to gatunek rośliny wieloletniej należący do rodziny różowatych. Pochodzi z Azji, w stanie dzikim występuje od Chin poprzez całą Azję. Jest uprawiany w wielu krajach świata (od ponad 4000 lat), również w Polsce. Jej łacińska nazwa pochodzi od nazwy kraju gdzie jest ona szczególnie ceniona czyli Armenii (Armeniaca Vulgaris). Jej barwa – morelowa - jest trzecim kolorem na fladze ormiańskiej. Jest to smaczny owoc z twardą pestką w środku. Z kolei w pestce znajdziemy nasiona, z których tłoczy się olej o delikatnym, przyjemnym smaku przypominającym migdały.
Olej ten zawiera witaminę B17 zwaną inaczej amigdaliną czy też letrilem, ponadto nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B i E oraz składniki mineralne. Olej z pestek moreli wspiera nasz system odpornościowy
Olej ten ma delikatny, przezroczysty, lekko żółty kolor oraz charakterystyczny, delikatny zapach. Główny wpływ oleju z pestek moreli (poza walorami smakowo-zapachowymi) na nasz organizm to wspieranie systemu odpornościowego.
Produkt ten możecie Państwo śmiało wykorzystać w kuchni jako dodatek do sałatek, sosów czy deserów czy też do bezpośredniego spożycia, ale wyłącznie na zimno. Nie można go poddawać obróbce termicznej, ponieważ traci swoje cenne właściwości.
OLEJ Z PESTEK MORELI
Objętość: 100 ml
Tłoczony na zimno
Warunki przechowywania: przechowywać w zamkniętej butelce, w chłodnym i ciemnym miejscu, chronić przed działaniem światła.
Po otwarciu przechowywać w lodówce do 4 tygodni.
Proponowany sposób podania: 1 łyżeczkę dziennie po lub w trakcie posiłku.