Informacje produkcie
- Zimnotłoczony olej z pestek dyni
- Nierafinowany
- Intensywny smak i aromat
- Zdrowy składnik naszych sałatek, sosów czy deserów
- Naturalne źródło przeciwutleniaczy i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych
- Wysoka zawartość witaminy A, C, E i K oraz steroli
- Zawiera chlorofil
- Producent: EKOGRAM ZIELONKI
- Waga netto: 460g (500ml)
- Termin przydatności: Wszystkie nasze produkty posiadają aktualny termin przydatności do spożycia i pochodzą z regularnych dostaw. Wykorzystane zdjęcia są jedynie zdjęciami archiwalnymi. W przypadku chęci uzyskania szczegółowych informacji co do długości terminów, prosimy Państwa o kontakt drogą telefoniczną lub mailową.
Co to jest olej z pestek dyni
Olej z pestek dyni (nazywany też „zielonym złotem”), tłoczony na zimno, o intensywnym ciemnozielonym kolorze. Charakteryzuje się przyjemnym orzechowym, smakiem, dzięki czemu wspaniale komponuje się z przygotowywanymi przez nas daniami.
Olej z pestek dyni jest niezwykle bogatym źródłem kwasów tłuszczowych i przeciwutleniaczy. Jest on jednym z najbardziej odżywczych olejów dostępnych w sprzedaży.
Dlaczego olej z pestek dyni jest tak wartościowy
Olej z pestek dyni, to naturalne bogactwo karotenoidów antyoksydacyjnych, kwasów omega – 3, – 6 i – 9, a także cynku. Niewątpliwie największym atutem oleju z pestek dyni, jest wysoka zawartość przeciwutleniaczy, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, a także witamin (w szczególności A, C, E i K) oraz steroli. Olej z pestek dyni zawiera również niezwykle istotny dla naszego organizmu chlorofil.
Nasiona dyni, z których tłoczony jest olej, zawierają od 30 do 50% oleju, w skład którego wchodzi kwas palmitynowy, stearynowy, oleinowy i linolowy (te cztery kwasy tłuszczowe tworzą 98% całkowitej ilości kwasów tłuszczowych).
W jaki sposób najlepiej używać oleju z pestek dyni
Olej z pestek dyni, stosuje się przede wszystkim jako olej kulinarny. Najczęściej, używany jest jako składnik sosów sałatkowych, z dodatkiem świeżego soku z cytryny, octu jabłkowego lub miodu. Olej sprawdza się też jako dodatek smakowy do zup, sosów oraz koktajli smoothie. Można nim również skropić świeżo przygotowane posiłki. Może być również wykorzystany do przygotowania domowych deserów, np. lodów, nadając im niepowtarzalnego smaku i aromatu.
Warto zaznaczyć, że olej z pestek dyni nie powinien być stosowany do smażenia lub pieczenia, ponieważ podgrzanie go do tak wysokich temperatur, niszczy jego drogocenne właściwości.
Olej z pestek dyni można również spożywać sam, bez dodatków. Najlepiej rano, na pusty żołądek, w ilości od 1 – 2 łyżek dziennie.
Ze względu na swoje niepowtarzalne właściwości, olej z pestek dyni, można stosować również jako środek kosmetyczny. Jego regularne stosowanie, wpływa dobroczynnie na stan naszej skóry.