PELZMANN
Olej z pestek dyni ze Styrii
- Steirisches Kürbiskernöl
- Kraj pochodzenia: Austria
- Region: Südsteiermark
- Pojemność: 500 ml
- Polecamy do: zup, sałatek, potraw z jajek,
a także serów (koziego i owczego) i deserów np. lody waniliowe.
- Rok produkcji: 2011
- Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
- Używać na zimno.
Do produkcji tego oleju używane są tylko i wyłącznie pestki pochodzące
z regionu Steiermark – Styria z kontrolowanych upraw dyni.
Proces zimnego, pierwszego tłoczenia, bardzo surowa kontrola jakości
i wieloletnie doświadczenie gwarantują niepowtarzalny, delikatny, orzechowy zapach i smak produktów firmy Pelzmann. Styryjski olej
z pestek dyni spełnia bardzo surowe przepisy Unii Europejskiej i posiada chroniony
znak jakości „Steirische Kürbiskernöl – g.g.A”, dosłownie tłumacząc – „olej z pestek dyni ze Styrii – gwarancja pochodzenia”.
Warto zaznaczyć, że tą gwarancje jakości posiada niewiele artykułów spożywczych.
Tradycyjny i delikatny proces otrzymywania oleju ze Styrii firmy Pelzmann gwarantuje zachowanie wartościowych dla człowieka związków naturalnych.
Produkt ten nadaje się fantastycznie jako lekkostrawny dodatek do sałat i zup. Polecamy również do potraw z jaj, serów i deserów.
Przepisy można znaleźć na stronie producenta: www.pelzmann.com.
Wartości odżywcze zawarte w 100 g. produktu:
Wartości energetyczne – 3370 kJ/820 kcal
Białko – 0 g
Węglowodany – 0 g
Cukier – 0 g
Tłuszcze – 91 g w tym:
Kwasy tłuszczowe nasycone – 16 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone – 43 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone – 32 g
Cholesterol – 0 mg
Błonnik – 0 g
Sód – 0 g
Olej z pestek dyni według medycyny naturalnej stosuje się
w profilaktyce oraz do leczenia wczesnego stadium przerostu gruczołu krokowego, schorzenia pęcherza i dróg moczowych, miażdżycy, regulacji przemian hormonalnych i metabolicznych
w organizmie.
CIEKAWOSTKA !
Styria słynie z produkcji oleju z pestek dyni. Powstają tam najwyższej jakości produkty. Dla wytworzenia 1 litra oleju zużywane jest ok. 2,2 litra pestek z dyni.