„Steirisches Kurbiskernöl”,
Oryginalny olej z pestek dyni
Suplement diety
Kraj pochodzenia: Austria
Region: Zachodnia Styria
„Steirisches Kurbiskernöl”, to najwyższej, jakości olej wyprodukowany w gospodarstwach w zachodniej Styrii. Aby otrzymać jeden litr oleju potrzeba ok. 30dyń.
Olej otrzymuje się metodą tłoczenia „na zimno”. Nieprażone pestki dyni poddawane są przerobieniu (łuszczeniu, suszeniu, miażdżeniu). Następnie otrzymuje się z nich olej surowy, który nie jest poddawany rafinacji (oczyszczaniu) na gorąco, a co się z tym wiąże nie są usuwane z niego substancje prozdrowotne np. witaminy, minerały lub fitosterole. Otrzymany produkt ma lepsze wartości odżywcze i specyficzną ciemnozieloną barwę i orzechowy smak i zapach. Olej z pestek z dyni stanowi nieodzowny suplement w diecie Austriaków, przez co rzadziej cierpią na choroby krążenia, przerost gruczołu prostaty i inne choroby.
Olej z pestek dyni składa się z kwasów tłuszczowych nasyconych (24%), wielonienasyconych (47%) oraz jednonienasyconych (29%). Dzięki dużej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych,niweluje niekorzystne działanie wywołane kwasami nasyconymi m. in. wzrost poziomu cholesterolu we krwi), czyli obniża frakcję złego cholesterolu. Poza tym dostarcza organizmowi kwasy tłuszczowe omega -3, -6: linolowy oraz gamma-linolenowy, które są składnikami preparatów CLA. Zawarta w nim witamina E (tzw. witamina młodości) chroni kwasy omega-6 przed utlenianiem.Witaminy:
Witamina A: odpowiedzialna za prawidłowy stan wzroku, skory, włosów i paznokci.
Z grupy witamin B: B1, B2, B6: zestaw tych trzech witamin wspomaga u kobiet odchudzenie.
Witamina B1: odpowiedzialna za metabolizm węglowodanów, bierze udział w wielu reakcjach, chroni układ nerwowy i może działać przeciwbólowo, przyspiesza gojenie się ran,
Witamina B2: wspomaga siły odpornościowe i wzrok, poprawia stan skóry
Witamina B6: bierze udział w przemianach białek, tworzeniu enzymów i hemoglobiny (zapobiega niedokrwistości), chroni i wspomaga układ nerwowy
Witamina C: jest przeciwutleniaczem wolnych rodników, wspomaga odporność.
W Witamina D: wpływa na prawidłowy stan układu kostnego
W Witamina E: tzw. witamina młodości. Występuje kilkakrotnie większej ilości niż w innych olejach roślinnych. O Opóźnia proces starzenia się komórek, odpowiedzialna jest za prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci.
Ponadto wzmacnia naczynia krwionośne i chroni czerwone krwinki przed zniszczeniem. Jest wykorzystywana w leczeniu niepłodności męskiej, chorób serca i mięśni.
Minerały
W oleju z pestek dyni występują minerały oraz pierwiastki śladowe m. in: żelazo, jod, potas, wapń, magnez, fosfor, sód oraz cyk i selen. Te ostatnie wspomagają siły odpornościowe organizmu.
Cynk jest odpowiedzialny za szereg procesów w organizmie ludzkim m. In. Przyczynia się do prawidłowej mineralizacji kości, funkcjonowanie gruczołów, gojenie ran oraz tworzenie się męskich komórek rozrodczych.
Selen to antyoksydant, chroniący krwinki, serce i tarczycę. Pierwiastki te pomagają w leczeniu depresji i reumatoidalnego zapalenia stawów, łagodząc jego objawy oraz poprawiają libido u mężczyzn.
Oleju z pestek z dyni występują bardzo ważne dla człowieka tzw.
Fitosterole.
Cucurbita – sterol: ma zastosowanie w walce z pasożytami przewodu pokarmowego. Toksyny kukurbitacyny są nieszkodliwe dla człowieka, ale z powodzeniem uszkadzają system nerwowy pasożytów układu chorobowego eliminując je z ludzkiego organizmu.
Skwalen: spowalnia zmiany starcze zachodzące w skórze wywołane promieniowaniem ultrafioletowym (np. na solarium). Ponadto reguluje poziom cholesterolu we krwi, usuwa wszelkie trucizny z organizmu, jest nieodzowny w tworzeniu hormonów płciowych organizmie oraz kwasów żółciowych.
Phytosterinen: zapobiegania i leczy wczesnego stadium przerostu gruczołu krokowego. Stymuluje funkcję gruczołu i zapobiega jego zakłóceniom. Ponadto działa korzystnie w schorzeniach przewodów moczowych i pęcherza moczowego.
Citrulin: wspomaga on tworzenie substancji moczowych.
Zastosowanie:
· Przy początkowym stadium przerostu gruczołu prostaty
· Zwalczaniu pasożytów układu pokarmowego
· Wspomaganiu odporności organizmu
· Przy chorobach układu krążenia
· Przy chorobach układu moczowego
· Pobudza aktywność seksualna u mężczyzn
· Opóźnia proces starzenia się komórek
Oleju z pestek dyni używamy do wszelkiego rodzaju sałatek, warzyw, Dan zimnych a także deserów. Dzięki swojemu orzechowemu zapachowi i smakowi w Styrii dodawany jest chętnie do pieczenia ciast, polewania lodów itp. Możemy również używać go zewnętrznie do robienia maseczek, peelingowi itp.
Przechowywanie:
W temperaturze od 5 do 15 stopni Celsjusza w ciemnym pomieszczeniu.
Najlepiej wykorzystać do końca 2012 roku.