Tłoczony na zimno OLEJ Z PESTEK DYNI
zawiera ponad 80% nienasyconych kwasów tłuszczowych
niezbędnych w prawidłowej diecie w tym głównie kwas linolowy (omega 6).
Spożywanie kwasu linolowego wspomaga prawidłowe funkcjonowanie
tętnic i serca oraz utrzymywanie prawidłowej funkcji przepuszczalności błon komórkowych.
Olej z pestek dyni jest bogatym źródłem składników aktywnych takich jak:
fitosterole oraz selen i cynk, które działają wspomagająco w procesach oddychania tkankowego
oraz korzystnie wpływają na pracę układu moczowego i funkcjonowanie gruczołu krokowego.
Jest niezwykle bogatym źródłem tokoferoli - witaminy E,
która chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników,
opóźnia procesy starzenia, przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu krążenia,
wzmacnia mechanizmy obronne organizmu i poprawia wygląd skóry,
wypływając na jej elastyczność i sprężystość.
Już łyżka oleju wystarczy aby w pełni zrealizować dzienne zapotrzebowania na tokoferole.
Olej z pestek dyni stosuje się do spożycia na surowo do sałatek i surówek oraz do potraw na zimno.