tłoczony na zimno
nieoczyszczony
Olej z nasion dyni zawiera głównie kwasy nienasycone z grupy n- 6 i n-3 potocznie nazywane omega 6 i omega3.
47 % kwasów tłuszczowych wielonienasyconych ( omega 3 i omega 6),
29% kwasów tłuszczowych jedno nienasyconych ( omega 9)
oraz kwasy nasycone.
W oleju tym znajdziemy zarówno kwas tłuszczowy linolowy jak i gama-linolenowy! A to nic innego jak powszechnie reklamowany składnik preparatów CLA. Dodatkowo w oleju tym znajduje się szereg witamin: witamina E( naturalny antyutleniacz), B1, B2, B6, D, A, C, beta-karoten, selen i cynk.
Olej ten to również bogate źródło fitosteroli, jak np.: cucurubita, citrulin, skwalen oraz phytosterinen.
Nazwy brzmią obco i są wcale nie łatwe do wymówienia. Przyjrzyjmy się bliżej jakie mają działanie dla naszego organizmu.
CUCURBITA- jest sterolem o właściwościach przeciw pasożytniczym układu pokarmowego.
PHYTOSTERRINEN- zalecany w zapobieganiu oraz leczeniu wczesnego stadium przerostu gruczołu krokowego( prostaty). Działa również korzystnie w problemach układu moczowego.
CITRULIN – wspomaga tworzenie substancji moczowych.
SKWALEN- reguluje poziom cholesterolu we krwi( zapobiega miażdżycy), usuwa trucizny z naszego organizmu , reguluje gospodarkę hormonów płciowych oraz bierze udział w tworzeniu kwasów żółciowych(dlatego olej ten polecany jest w chorobach wątroby i dróg żółciowych).
Dzięki stosowanej metodzie tłoczenia "na zimno" pozyskany olej jest w pełni zdrowy o niezmienionym składzie, tzw. "olej dziewiczy". Tym samym w oleju pozostają wszystkie witaminy i lecytyny, jego właściwości odżywcze pozostają niezmienione Olej ten nie zawiera sztucznych barwników ani konserwantów. Jego naturalna barwa to kolor ciemno zielony, smak lekko orzechowy. Jednak posiada on oprócz walorów smakowych przede wszystkim walory zdrowotne.
ZASTOSOWANIE:
-
zalecany przy stanach zapalnych układu płciowego,
-
zalecany we wszelkich schorzeniach gruczołu krokowego,
-
stosowany wspomagająco w leczeniu raka gruczołu krokowego
-
zalecany przy regulacji poziomu cholesterolu
-
stosowany w profilaktyce miażdżycy
-
stosowany w chorobach pasożytniczych poprzez zawarty w nim skwalen
-
zalecany w chorobach wątroby
-
zalecany we wszystkich schorzeniach, gdzie NNKT mają podstawowe znaczenie w profilaktyce i leczeniu.
STOSOWANIE:
Olej z pestek dyni spożywamy tylko i wyłącznie na zimno. Możemy go zastosować do spożywania bezpośrednio lub jako dodatek do sałatek, serów ,tostów lub do lodów waniliowych i serników
Pamiętaj! Dla lepszej trwałości zawartych w oleju składników przechowuj go w lodówce
250 ml