|
Olej Dyniowy o zabarwieniu zielono-bordowym, dzięki obecności carotinoidenu tłoczony jest w naszym zakładzie metodą „na zimno”. Stosuje się go zarówno w celach spożywczych jak i leczniczych.
Dzięki przyjemnemu, wytwornemu, smakowi i zapachowi bardzo dobrze sprawdza się z gotowanymi ziemniakami, chleje, kaszami, kluskami, serem, cebulą, śledziami, sałatkami śledziowymi i rybnymi, sałatą, surówkami, gotowanymi warzywami, sosami sałatkowymi, sosem Winegret i dresingami. To przedni luksusowy przysmak wydobywający aromat i smak warzyw oraz potraw nawet słodkich.
Zalety zdrowotne:
o Stymuluje funkcję gruczołu krokowego (prostaty) – phytosterinen,
o Reguluje poziom cholesterolu we krwi – squalen,
o Aminokwas citrulin katalizuje tworzenie się substancji moczowych i odbudowy amoniaku
o Stosowany w schorzeniach dróg moczowych dzięki dużej zawartości selenu,
o Stymulujący układ odpornościowy dzięki zawartości kwasów alfa- i gama linolenowego,
o Cucubitasterol walczy z pasożytami organizmu (owsiki, glista ludzka, tasiemiec)
Termin przydatności 6 miesiecy
Producent Semco Krystyna Just
|