Do produkcji tego oleju używane są wysokiej jakości pestki pochodzące z wybranych regionów Austrii. Proces zimnego, pierwszego tłoczenia, bardzo surowa kontrola jakości i wieloletnie doświadczenie gwarantują niepowtarzalny, karmelowy zapach i typowy orzechowy smak.
Tradycyjny i delikatny proces otrzymywania oleju ze Styrii firmy Pelzmann gwarantuje zachowanie wartościowych dla człowieka związków naturalnych. Produkt ten nadaje się fantastycznie jako dodatek do sałat. Przepisy można znaleźć na stronie producenta: www.pelzmann.com.
Wartości odżywcze w 100 g produktu:
Wartości energetyczne – 3370 kJ/820 kcal
Białko – 0 g
Węglowodany – 0 g
Cukier – 0 g
Tłuszcze – 91 g w tym:
Kwasy tłuszczowe nasycone – 16 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone – 43 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone – 32 g
Cholesterol – 0 mg
Błonnik – 0 g
Sód – 0 g
Jest to bardzo lekkostrawny dodatek do sałatek oraz lodów waniliowych.
Olej z pestek dyni według medycyny naturalnej stosuje się w profilaktyce oraz do leczenia wczesnego stadium przerostu gruczołu krokowego, schorzenia pęcherza i dróg moczowych, miażdżycy, regulacji przemian hormonalnych i metabolicznych w organizmie.
CIEKAWOSTKA !
Styria słynie z produkcji oleju z pestek dyni. Powstają tam najwyższej jakosci produkty. Dla wytworzenia 1 litra oleju zużywane jest ok. 2,2 litra pestek z dyni.