OLEJ Z PESTEK DYNI
0,2 L
OLEJ Z PESTEK DYNI WYTŁACZANY W DOMOWEJ OLEJARNI Z TRADYCJAMI
OLEJ JEST NIEOCZYSZCZONY JAK WYCIŚNIĘTY Z PRASY TAK WLANY DO BUTELKI DLATEGO TEŻ MOŻE MIEĆ SWÓJ NATURALNY OSAD.
Olej z pestek dyni
Tłoczone na zimno nieprażone pestki dyni dają zielono-brązowy olej roślinny o orzechowym zapachu i smaku. Olej z pestek dyni – podobnie jak olej lniany – zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega3 i omega6. Jest lekkostrawny ze względu na kombinację kwasów tłuszczowych nienasyconych.
Olej z pestek dyni ma szerokie zastosowanie w kosmetyce:
- jest polecany do cery suchej, pękającej, łuszczącej;
- pomaga walczyć z rozstępami;
- wykazuje właściwości nawilżające, natłuszczające i wygładzające, dzięki dużej zawartości potasu działa oczyszczająco i rozjaśniająco.
Stosuje się go także w medycynie naturalnej do leczenia objawów wczesnego stadium przerostu gruczołu krokowego, miażdżycy, schorzenia pęcherza i dróg moczowych, regulacji przemian hormonalnych i metabolicznych w organizmie oraz oczywiście w gastronomii jako dodatek do sałatek i zup lud do spożycia na surowo. Ponadto, olej z pestek dyni pomaga w depresjach i osłabieniach psychicznych i mocno stymuluje układ odpornościowy, co jest bardzo istotne szczególnie o tej porze roku.
Olej dla dziecka
Olej z pestek dyni wykazuje niezwykle skuteczne działanie na zaburzenie trawienne u dzieci, likwidując większość pasożytów układu trawiennego i powodując normalizację apetytu u dzieci.
Jak go stosować?
Dzieciom do lat 9 podajemy 1 łyżeczkę oleju dziennie. Starajmy się też jak najczęściej dodawać go do surówek i sałatek. Aby wzmocnić odporność dziecka, warto spróbować smarować olejem gardło, a w razie kataru, wkrapiać go do nosa (4 razy dziennie po 1 kropli).
Olej dla dorosłych
Olej najlepiej stosować tylko na zimno, nie podgrzewać i nie smażyć na nim potraw. Osłonowo, warto spożywać 1 łyżeczkę oleju 3 razy dziennie.
Jak przechowywać?
Olej z pestek dyni posiada właściwości lecznicze jedynie wtedy, gdy jest świeży i właściwie przechowywany. Dlatego należy przechowywać go w temperaturze 5-t.C, w szczelnie zamkniętych, ciemnych oryginalnych butelkach. Olej należy chronić przed działaniem światła. Jeśli przechowujemy go w takich warunkach, swoje właściwości zachowa przez 3 miesiące. Ponieważ to produkt naturalny, zwykle data ważności jest krótka. Ewentualna zawiesina lub osad na dnie butelki jest naturalnym osadem.
Witaminy:
- Witamina A, E, B1, B2 , C, niacyna, piroksen, Witamina H
Minerały:
- Żelazo, fluor, jod, potas, wapn, magnez, sód, fosfor, selen, cynk.
Ciekawostki
- Do wytworzenia jednego litra oleju potrzeba ok. 30 dyń.
- W Austrii olej jest dodawany do wielu potraw. Według tamtejszych przepisów doskonale smakuje, gdy polejemy nim prawdziwe lody śmietankowe lub sernik wiedeński.
|