DATA WAŻNOŚCI
|
ZAWSZE AKTUALNA
|
KONTAKT
|
BEZPŁATNA INFOLINIA Sklep Zielarsko Medyczny TWOJE ZDROWIE Agnieszka Gajda ul. Młynarska 69 62-800 Kalisz [zasłonięte]@poczta.fmtel. 062 [zasłonięte] 76 659 kom. 0501 [zasłonięte] 72 40
|
KONTO
|
mBANK 59 1140 [zasłonięte] 200400 3202 [zasłonięte] 374429
|
KOSZTY WYSYŁKI
|
Przesyłka ekonomiczna 10,50 zł
Przesyłka priorytetowa 12,50 zł
Przesyłka pobraniowa ekonomiczna 13,00 zł
Przesyłka pobraniowa
priorytetowa 15,00 zł
|
MOJE AUKCJE
|
|
ULUBIONE
|
|
|
Tradycja, jakość, smak..
1 opakowanie 500ml
Opis:
Najstarszym i najbardziej znanym producentem oleju z pestek dyni w Austrii jest rodzina Fandlerów. Pestki dyni rozdrabniane są w kamienno - walcowych młynach olejowych, a następnie w prasach stemplowych wyciskany jest bardzo wartościowy olej.
Jego walory smakowe, dietetyczne i zdrowotne doceniają smakosze zarówno Europejscy jak i odbiorcy z Japonii, USA, Kanady.
Blisko stuletnia tradycja produkowanych przez rodzinę Fandlerów olejów roślinnych została 2008 roku skonfrontowana z bardzo nowoczesną linią opakowania (zarówno butelki jak i etykiety).
Postanowiono w ten sposób zaznaczyć, że produkowany według tradycyjnych metod (w kamienno-walcowych młynach olejowych i prasach stemplowych) olej spełnia równocześnie wszystkie wymogi jakościowe przewidziane dla noowczesnych lini technologicznych.
Olej z dyni zawiera cenne dla organizmu pierwiastki:cynk, wapno, żelazo, selen, a także witaminy E,B1,B2. Olej otrzymywany jest poprzez tłoczenie nasion dyni oleistej. Zawiera około 55 procent kwasu linolowego oraz 25 procent kwasu olejowego. Ze względu na swój skład chemiczny charakteryzuje się wieloma zaletami zdrowotnymi. Tłuszcze zawarte w pestkach dyni zaliczają się do pełnowartościowych tłuszczów roślinnych. Około 80% kwasów tłuszczowych to kwasy nienasycone, z czego 50-60% to wielokrotnie nienasycone. Kwasy nienasycone są niezbędne dla organizmu, są niezbędnym elementem do budowy witaminy D, hormonów, a także ścianek komórkowych. Kwasy tłuszczowe spełniają funkcję transportową enzymatycznych reakcji.
Wyróżnia się on spośród wszystkich olejów charakterystyczną ciemno- zieloną barwą i specyficznym orzechowo- owocowym smakiem i zapachem.
Jest doskonałym surówkowym olejem jadalnym oraz stanowi najbardziej przystępne i łatwo przyswajalne źródło cynku, którego większość ludzi ma za mało (niedobór cynku powoduje m.in. dolegliwości związane z prostatą ). Zawiera także fitosterole. Dlatego olej z pestek dyni zalecany jest w profilaktyce i jako środek wspomagający w leczeniu początkowego stadium przerostu gruczołu prostaty, schorzeń pęcherza i dróg moczowych. Znaczne ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych pomagają także w regulacji poziomu cholesterolu i zapobieganiu miażdżycy.
Oleje z firmy Olmuhle Fandler są produkowane w systemie zapewnienia jakości ISO 9002.
Produkt nowy z długim terminem ważności.
|
|