Witam Cię,
Dzisiaj chciałabym Ci polecić olej z pestek dyni polskiej produkcji, tłoczony na zimno, nieoczyszczony. Mam nadzieję, że tak jak i ja docenisz nie tylko walory smakowe tego oleju, ale i odżywcze spożywając go codziennie.
Jeśli nie jesteś jeszcze przekonana/y zapoznaj się z opisem zamieszczonym poniżej.
Podrawiam serdecznie i zapraszam na zakupy.
Ewa
Dzięki stosowanej metodzie tłoczenia "na zimno" pozyskujemy olej w pełni zdrowy o niezmienionym składzie, tzw. "olej dziewiczy". Tym samym w oleju pozostają wszystkie witaminy i lecytyny, jego właściwości odżywcze pozostają niezmienione Olej ten nie zawiera sztucznych barwników ani konserwantów. Jego naturalna barwa to kolor ciemno zielony, smak lekko orzechowy. Jednak posiada on oprócz walorów smakowych przede wszystkim walory zdrowotne.
W swoim składzie zawiera około: 47 % kwasów tłuszczowych wielo nienasyconych ( omega 3 i omega 6), 29% kwasów tłuszczowych jedno nienasyconych ( omega 9) oraz kwasy nasycone. W oleju tym znajdziemy zarówno kwas tłuszczowy linolowy jak i gama-linolenowy! A to nic innego jak powszechnie reklamowany składnik preparatów CLA. Dodatkowo w oleju tym znajdziemy szereg witamin: witaminę E( naturalny antyutleniacz), B1, B2, B6, D, A, C, beta-karoten, selen i cynk.
Olej ten to również bogate źródło fitosteroli, jak np.: cucurubita, citrulin, skwalen oraz phytosterinen. Nazwy brzmią obco i są wcale nie łatwe do wymówienia. Przyjrzyjmy się bliżej jakie mają działanie dla naszego organizmu.
CUCURBITA - jest sterolem o właściwościach przeciw pasożytniczym układu pokarmowego. PHYTOSTERRINEN - zalecany w zapobieganiu oraz leczeniu wczesnego stadium przerostu gruczołu krokowego( prostaty). Działa również korzystnie w problemach układu moczowego.
CITRULIN - wspomaga tworzenie substancji moczowych.
SKWALEN - reguluje poziom cholesterolu we krwi( zapobiega miażdżycy), usuwa trucizny z naszego organizmu, reguluje gospodarkę hormonów płciowych oraz bierze udział w tworzeniu kwasów żółciowych(dlatego olej ten polecany jest w chorobach wątroby i dróg żółciowych).
Olej z pestek dyni spożywamy tylko i wyłącznie na zimno. Możemy go zastosować do spożywania bezpośrednio lub jako dodatek do sałatek, serów ,tostów lub do lodów waniliowych i serników.
Dawkowanie: 1 - 2 łyżki dziennie, dzieci 1 łyżeczka dziennie.
Pamiętaj! Dla lepszej trwałości zawartych w oleju składników przechowuj go w lodówce!