Przedmiotem aukcji jest WYSOKIEJ JAKOŚCI olej z pestek dyni firmy Szarłat, tłoczony na zimno.
Olej z pestek dyni należy do grupy olejów otrzymywanych metodą tłoczenia „na zimno”. Nieprażone pestki dyni poddawane są przerobieniu (łuszczeniu, suszeniu, miażdżeniu). Następnie otrzymuje się z nich olej surowy, który nie jest poddawany rafinacji (oczyszczaniu) na gorąco, a co się z tym wiąże - nie są usuwane z niego substancje prozdrowotne np. witaminy lub fitosterole. Jest to metoda bardziej kosztowna, ale otrzymany produkt ma lepsze wartości odżywcze i specyficzny orzechowy smak.
Tłoczony na zimno OLEJ Z PESTEK DYNI firmy Szarłat zawiera ponad 80% nienasyconych kwasów tłuszczowych niezbędnych w prawidłowej diecie w tym głównie kwas linolowy (omega 6).
Kwasy nienasycone są niezbędne dla organizmu, ponieważ są koniecznym elementem do budowy witaminy D, hormonów, a także ścianek komórkowych; zawiera witaminy: E, B1, B2, B6, dużą ilość witaminy A, C i D, jest bogaty w beta-karoten, potas, selen i cynk. Olej ten zawiera również takie substancje odżywcze jak: fitosterole, skwalen, fitosteryny, citrulin, cucurbitin.
Spożywanie kwasu linolowego wspomaga prawidłowe funkcjonowanie tętnic i serca oraz utrzymywanie prawidłowej funkcji przepuszczalności błon komórkowych.
Fitosterole oraz selen i cynk działają wspomagająco w procesach oddychania tkankowego oraz korzystnie wpływają na pracę układu moczowego i funkcjonowanie gruczołu krokowego.
Jest niezwykle bogatym źródłem tokoferoli - witaminy E, która chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, opóźnia procesy starzenia, przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu krążenia, wzmacnia mechanizmy obronne organizmu i poprawia wygląd skóry, wypływając na jej elastyczność i sprężystość.
Olej z pestek dyni używany jest również w kuracjach przeciw pasożytom, gdyż zawiera kurkurbitacynę – substancję toksyczną dla pasożytów (całkowicie bezpieczną dla człowieka), pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn, poprawia przemianę materii, łagodzi stany zapalne śluzówek całego układu pokarmowego oraz reguluje florę bakteryjną jelit.
Olej z pestek dyni jest lekkostrawny ze względu na korzystną kombinację kwasów tłuszczowych nienasyconych.
Idealny do spożycia na surowo i do sałatek, jako dodatek do zup, gotowanych warzyw i innych potraw przygotowywanych na zimno.
Wspaniale smakuje ze świeżym pełnoziarnistym razowym pieczywem.
ZAPRASZAMY NA NASZE POZOSTAŁE AUKCJE!!!