100 % olej z ostropestu powstaje z pierwszego tłoczenia. Tłoczony jest na zimno z wyselekcjonowanych ziaren ostropestu, które są źródłem sylimaryny – substancji stosowanej w regeneracji i wszelkich schorzeniach wątroby, a także korzystnie oddziałującej na układ trawienny. 100 % olej z ostropestu, tłoczony na zimno, nieoczyszczony Dlaczego warto włączyć olej z ostropestu do codziennej diety? · wspomaga regenerację i odtruwa wątrobę, np. po zatruciach (również alkoholowych), · działa żółciopędnie, · pomaga trawić ciężkie i tłuste potrawy, · minimalizuje działanie szkodliwych substancji, · fitosterole, zawarte w mieszanie Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych, pomagają usuwać zły cholesterol z krwi. Zastosowanie: · spożywcze: w kuchni powinien być stosowany na zimno, np. jako dodatek do sałatek, surówek, czy jogurtu. Można nim również doprawiać sosy przygotowane na zimno, · w kosmetyce: dzięki właściwościom antyoksydacyjnym pomaga zachować młody wygląd skóry rozjaśnia plamy i przebarwienia powstałe na skutek opalania bądź trądziku. Wspomaga gojenie się ran, zmiękcza skórą stóp i dłoni oraz zmniejsza zaczerwienienia. Przeciętna zawartość kwasów tłuszczowych: Tłuszcze nasycone 20 % w tym: - kwas palmitynowy 10 %, - kwas stearynowy 5 %, - kwas arachidowy 3 %, - kwas behanowy 2 %. Tłuszcze nienasycone 79 %, w tym: - JEDNONIENASYCONE: kwas oleinowy (Omega-9) 21 %, - WIELONIENASYCONE: kwas linolowy (Omega-6) 57 %; inne 1 %. Kraj pochodzenia: POLSKA |