OLEJ Z OSTROPESTU 250ml
Jest to starożytne ziele pochodzące z Samarii i niektórych części Izraela. Stosowane od tysiącleci jako lek na wątrobę. W Niemczech nasiona ostropestu i wyciągi z tej rośliny wpisano do rejestru leków na marskość wątroby. Wykazano również, że preparaty z ostropestu obniżają poziom cukru we krwi u diabetyków i normalizują poziom cholesterolu w hipercholesterolemii (Fuchs i in. 1997, Shane 2001, Simanek i in.) oraz zapobiegają powstawaniu kamieni nerkowych i chorobm pęcherza moczowego [Tyagi i in. 2004]. Związki zawarte w ostropeście mają również działanie przeciwzapalne, wspomagające leczenie schorzeń skóry i zakażeń, a nawet antynowotworowe (czerniak) [Flora i in. 1998, Dhanalakshmi i in. 2004, Li LinHao i in. 2004. Olej pozyskiwany z ostropestu ma więc właściwości przeciwzapalne, stabilizujące, stymulujące rozwój i regenerację komórek wątrobowych (Fuchs i in. 1997, Braun 2003, Sridar i in. 2004). Jest też silnym przeciwutleniaczem, przeciwdziała uszkadzaniu komórek przez wolne rodniki (Katiyar 2002, Cevolani i in. 2003, Ferguson 2005). Korzystne zmiany obserwowano lecząc chorych z zaawansowaną marskością wątroby i u alkoholików (Ożarowski i wsp. 1987).
Wykorzystuje się z ostropestu przede wszystkim właściwości odtruwające i ochronne miąższ wątroby ale tez i nerek, przed niszczącym działaniem trucizn (Salmon 2002, Ferguson 2005).
Od dawna znane jest korzystne działanie w krwawieniach wewnętrznych i oraz krwawieniach z narządów kobiecych i dlatego jest stosowany w zwalczaniu krwawienia z nosa, jelita grubego, żylaków odbytu, przedłużonych miesiączkach (Ożarowski i wsp. 1987).
Reguluje czynności trawienne zwiększając wydzielanie soku żołądkowego, poprawiając apetyt i dlatego podaje się w niedokwaśności soku żołądkowego, braku łaknienia, wzdęciach i odbijaniu, a niekiedy w bólach głowy typu migrenowego, obniżonym ciśnieniu i chorobie lokomocyjnej (Ożarowski i wsp. 1987).
Owoce ostropestu zawierają 2-4 % mieszaniny flawonolignanów, zwanych sylimaryną. W jej skład wchodzą sylibina, sylidiamina i sylikrystyna o podobnej budowie i własnościach fizykochemicznych oraz izosylimaryna, 2,3-dehydrosylimaryna, 2,3-dehydrosylikrystyna i tzw. sylibinomery, czyli oligomeryczne pochodne sylimaryny. Ponadto występuje toksyfolina, alkohol dehydrokoniferylowy, kwercetyna, tyramina, histamina, śluz, kwasy organiczne, witaminy C i K, fitosterole, zwłaszcza - sitosterol, garbniki, białka, cukry (około 21 %) i tłuszcz z dużą ilością kwasu linolowego, a także minerały.
Wyciągi z owoców ostropestu mają szerszy zakres działania niż sylimaryna(Ożarowski i wsp. 1987).
Olej z ostropestu stosujemy zewnętrznie i wewnętrznie.
Zastosowanie wewnętrzne:
- zaburzenia funkcji wątroby
-
zaburzenia dróg żółciowych tj. marskość wątroby, zapalenie wątroby, stłuszczenie wątroby, alkoholowe zapalenie wątroby,
-
zapalenie jamy ustnej,
-
zapalenie dziąseł,
-
zapalenie krtani,
-
wydalanie substancji toksycznych z organizmu,
-
obniża poziom cholesterolu,
-
normalizuje procesy trawienia,
-
wzmacnia i uelastycznia naczynia włosowate,
-
polepsza wzrok,
-
obniża ryzyko chorób serca i naczyń,
-
wzmacnia system odpornościowy.
Zastosowanie wewnętrzne: zaleca się przyjmować olej 3 razy dziennie ok. 4 gramów (1 niecała mała łyżeczka przed jedzeniem). Olej z ostropestu stosowany wg zaleceń nie powoduje żadnych skutków ubocznych.
Zastosowanie zewnętrzne:
-
oparzenia,
-
do leczenia trudno gojących się ran,
-
procesy ropne,
-
egzema,
-
rumień
-
nadmierne rogowacenie skóry,
-
w świerzbiączce i innych objawach alergii atopowej oraz kontaktowej.
UWAGA! - Wybieraj sposób doręczenia za pomocą Poczty Polskiej, tylko jeśli nie zależy Ci na czasie doręczenia. Korzystaj z kuriera - warto.
|