Olej pozyskiwany z ostropestu plamistego ma wiele cennych właściwości m.in. wspomaga pracę wątroby, reguluje czynności trawienne zwiększając wydzielanie soku żołądkowego, poprawia apetyt.
Owoce ostropestu zawierają 2-4% mieszaniny flawonolignanów, zwanych sylimaryną. Ponadto występuje w nich: toksyfolina, kwercetyna, tyramina, histamina, śluz, kwasy organiczne, witamina C, K, fitosterole, garbniki, kwas linolowy i minerały.
Zastosowanie wewnętrzne oleju z ostropestu:
- zaburzenia funkcji wątroby
- zaburzenia dróg żółciowych tj. marskość wątroby, zapalenie wątroby, stłuszczenie wątroby, alkoholowe zapalenie wątroby,
- zapalenie jamy ustnej,
- zapalenie dziąseł,
- zapalenie krtani,
- wydalanie substancji toksycznych z organizmu,
- obniża poziom cholesterolu,
- normalizuje procesy trawienia,
- wzmacnia i uelastycznia naczynia włosowate,
- polepsza wzrok,
- obniża ryzyko chorób serca i naczyń,
- wzmacnia system odpornościowy,
- Sylimaryna zawarta w owocach ostropestu plamistego to silny przeciwutleniacz działający antyhepatoksyczne,
- chroni komórki szczególnie wątrobowe przed szkodliwym działaniem bakterii, wirusów i związków chemicznych.
- wzmacnia i stymuluje syntezę białek
Zastosowanie zewnętrzne oleju z ostropestu:
- oparzenia,
- do leczenia trudno gojących się ran,
- procesy ropne,
- egzema,
- rumień,
- nadmierne rogowacenie skóry,
- w świerzbiączce i innych objawach alergii atopowej oraz kontaktowej,
- Wiele innych.
Składniki: olej z nasion ostropestu plamistego 100 %
Sposób użycia: profilaktycznie można stosować 3 razy dziennie po 1 łyżeczce 30 minut przed posiłkiem. Można stosować jako dodatek do potraw, np. sałatek.
Szczegóły:
Produkt Wegetariański
Kraj Producenta (Polska)