Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

OLEJ Z ORZECHA WŁOSKIEGO TŁOCZONY NA ZIMNO 250ml

26-06-2015, 12:29
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 37.45 zł     
Użytkownik ekoApteka24_pl
numer aukcji: 5396811863
Miejscowość Warszawa
Wyświetleń: 7   
Koniec: 26-06-2015 12:02:52
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

 

 

TŁOCZONY NA ZIMNO,

NIEOCZYSZCZONY, 

NAJWYŻSZEJ JAKOŚCI:

 

OLEJ Z ORZECHA WŁOSKIEGO

 

w butelce 250 ml

 

 

 

WYPRODUKOWANY W POLSCE PRZEZ: Ol'Vita Krzysztof Dziaduch
Firma Ol'Vita powstała w 2004 roku i jest firmą rodzinną. Jej działalność jest kontynuacją i wykorzystaniem 10-letniego doświadczenia w branży olejarskiej, z którą związani jesteśmy od 1994 roku. Znajomość dynamicznie rozwijającej się gałęzi przemysłu w Polsce, jakim jest przetwórstwo nasion oleistych, zaoowocowało w 2004 roku przyjęciem przez Nas przedstawicielstwa handlowego w Polsce czeskiej firmy FARMET a.s Ceska Skalice, oferującej prasy do tłoczenia oleju.

 

OLEJ Z ORZECHA WŁOSKIEGO TŁOCZONY NA ZIMNO NIEOCZYSZCZONY:

 

 

Pomimo tego iż organizm ma pewne mechanizmy do zwalczania i redukcji uszkodzeń powodowanych przez wolne rodniki, udowodniono naukowo, że spożywanie żywności bogatej w przeciwutleniacze jest korzystne dla naszego zdrowia (Frankel 1996). Do takich substancji należy witamina E, karetonoidy i związki fenolowe pochodzenia roślinnego, które wykazują dużą aktywność antyrodnikową. (Kitts 1997). Ramadan i Moersel (2006) w badaniach potwierdzili w wybranych olejach, m. in w oleju z orzecha włoskiego zdolność do wygaszania wolnego rodnika.

W oleju z orzecha włoskiego należy również zwrócić uwagę na pozytywne oddziaływanie kwasów tłuszczowych z rodziny n-6 i n-3. Pozytywne działanie kwasów n-6, w tym również kwasu γ-linolowego widoczne jest w chorobach układu krążenia, zwłaszcza miażdżycy, cukrzycy, otyłości, chorobach o podłożu zapalnym i alergicznym, alergii atopowej, astmie oskrzelowej, schorzeniach nerek i wątroby, schorzeniach układu nerwowego , schzofremii, chorobie Alzheimera, alkoholizmie (Horrobin 1995,Lamer-Zarawska 1995, Cichoń 1998, Bartnikowska 2004 i in.).

Olej z orzecha włoskiego jest bogaty w NNKT. Kwas linolowy pomaga w regeneracji, tonizowaniu, nawilżaniu zniszczonej lub suchej skóry. Zapobiega powstawaniu zmarszczek. Działa przeciwzapalnie, normalizująco, kojąco, przeciwstarzeniowo.Przeznaczony do skóry dojrzałej i wrażliwej. Dobrze penetruje w głąb skóry. Zaliczany do środków promieniochronnych o SPF 3-4. Dobrze się rozprowadza i dosyć szybko wchłania. Wzmacnia odporność skóry, wygładza ją, nadaje miękkość i sprężystość.

 

 

ZASTOSOWANIE:

 

 

Olej z orzecha włoskiego może być spożywany bezpośrednio w ilości 1-1,5 łyżki. Zapewnia dzienne zapotrzebowanie organizmu w kwasy z rodzin n-6 i kwasy rodziny n-3. W kuchni stosowany do sałatek z orzechami, sosów i dressingów, bywa używany szczególnie w daniach kuchni chińskiej, francuskiej i włoskiej. W kosmetyce: olej ten może być stosowany bezpośrednio na skórę. Stosowany w preparatach do pielęgnacji skóry alergicznej, suchej, poparzonej słońcem. Pomocny przy łupieżu suchym i swędzącej skórze głowy. Stosowany w kremach przeciwstarzeniowych „antiaging” i w produktach dla cery dojrzałej oraz jako samodzielny olej do masażu.

 

 

SKŁAD:

 

Olej z orzecha włoskiego, tłoczony na zimno, nieoczyszczony.

 

 

PRZECHOWYWANIE:

 

Olej należy przechowywać w miejscu chłodnym i ciemnym, a po otwarciu butelki najlepiej w lodówce. 

 

 

TERMIN PRZYDATNOŚCI DO SPOŻYCIA:  04.02.2015

(wpisana data dotyczy produktów dostępnych w magazynie na dzień wystawienia aukcji; dlatego w zależności od daty zakupu - oferowane będą oleje z późniejszej produkcji czyli również z późniejszymi terminami minimalnej trwałości)

 

 

 

PRZECIĘTNA ZAWARTOŚĆ KWASÓW TŁUSZCZOWYCH: 

 

Wartość energetyczna w 100g produktu: 900kcal (3700kJ)

Wartość odżywcza w 100g produktu:

Białko 0g

Węglowodany 0g

Tłuszcz 100g, w tym:

- kwasy nasycone 7-10g

- kwasy jednonienasycone 18-22g

- kwasy wielonienasycone 70-75g

- cholesterol 0g

 

 

 

 

 

 

 

Więcej zdjęć produktu: