Pochodzenie: Perigord, France
Producent: Franck Monsallier, Laureat złotego medalu na wystawie ‘Salon des huiles du monde’ (Międzynarodowy konkurs olejów jadalnych), zimą 2005r.
Franck Monsallier: ‘Nie ma ani jednego orzecha który by uszedł mojej uwadze. Najlepszy olej można wytwarzać tylko z najlepszych orzechów’.
BIO OLEJ Z ORZECHA WŁOSKIEGO Z PIER WSZEGO TŁOCZENIA
Franck Monsallier, zdobywca złotego medalu podczas " Salon des Huiles du Monde" (Międzynarodowy konkurs olejów jadalnych) w roku 2005,
wykorzystuje połączenie czterech rodzajów orzechów włoskich ze swojego sadu w celu stworzenia delikatnego, czystego smaku Perigord.
Orzechy nie są poddawane wstepnemu ogrzewaniu ani prażeniu, ale są one kruszone w oryginalnych, granitowych młynkach, aż do uzyskania jednolitej masy,
która następnie jest przeciskana przez prasę skonstruowaną przez samego Monsalliera. Unikalność jego wynalazku polega na tym, że w procesie nie jest wytwarzane ciepło.
Proces przeprowadzany w całości na zimno prowadzi do niższej wydajności, jednak pozwala na uzyskanie wyjątkowej łagodności oraz wyśmienitej jakości oleju.
Jeden litr oleju z orzechów włoskich z pierwszego tłoczenia powstaje z około 5 – 6 kilogramów orzechów w czasie 30-45 minut. Efektem jest olej o utlenianiu wynoszącym
poniżej 2 mg, oraz poziomie kwasowości niższym niż 0,5 % co jest wybitnym osiągnięciem w tej dziedzinie.
To właśnie z tych powodów Amanprana wybrała ten właśnie łagodny olej orzechowy z jego subtelnym aromatem. Aby chronić olej przed działaniem światła,
wybraliśmy ciemną butelkę owiniętą papierem. Nie podgrzewać. Przepyszny z pieczywem, sałatkami, makaronem, jako składnik sosu vinaigrette oraz jako wykończenie dla
wszystkich Twoich potraw. Przechowywać w chłodnym, zaciemnionym miejscu. Spożyć w ciągu 6 miesięcy od otwarcia butelki.
Bovis 14.000 , -15 Yin , bogaty w kwasy omega-3
Skala Bovis oraz aktywność
Sałata zebrana bezpośrednio z pola oraz sałata kompasowa mają bardzo różny poziom energii. Jak możemy zmierzyć poziom energii u roślin?
Andre Bovis opracował skalę, która mierzy aktywność różnych rzeczy. Według tej skali zdrowi ludzie posiadają od 6,500 do 8,000 jednostek energii w skali Bovis.
Na najniższym stopniu tej skali osoba staje się podatna na choroby a jej poziom energii jest znacznie zmniejszony. Znany holender Robert H. Steelooper powiedział:
„Produkty żywieniowe o wartości mniejszej niż 7,000 jednostek według skali pobierają energię z organizmu, co wpływa na podatność na choroby.
Produkty żywnościowe powyżej 7.500 jednostek dostarczają energii i są uważane za dobre dla zdrowia.
Powyżej 9,000 produkty żywnościowe maja nawet działanie oczyszczające i terapeutyczne”
Równowaga Yin i Yang
Yin i Yang to przeciwieństwa, ale jednocześnie uzupełniają sie i zależą od siebie. Według medycyny indonezyjskiej oraz chińskiej,
dla zdrowej osoby obydwie z tych energii powinny być mniej więcej równe. Kobiety posiadają więcej Yin niż Yang a mężczyźni
wręcz odwrotnie. Osoby, które nie maja zachowanej równowagi w organizmie maja zbyt dużo Yin lub Yang. Jeżeli Yin dominuje, Yang potrzebuję większej uwagi i na odwrót.
Terapia biegunowości Marc’a Elsen’a zakłada, że: „jeżeli dana osoba jest chora można stwierdzić że jej wartości na wszystkich skalach nie maja zachowanej równowagi.
Trzeba zachować równowagę pomiędzy Yin i Yang”.