Olej z orzecha włoskiego extra virgin z regionu Perigord
Olej z orzecha włoskiego firmy Amanprana jest doskonałym źródłem koenzymu Q10, lecytyny, steroli roślinnych (B-sterol, avenasterol, campesterol i inne), polifenoli (290mg/100g produktu) oraz witaminy K (15mcg/100g). Nie zawiera glutenu ani jakiegokolwiek potencjalnego alergenu umieszczonego na liście EFSA (2003/89/EC). Olej jest produktem nie poddanym standaryzacji. Zawartość składników odżywczych może się różnić. Składniki: 100% oleju z orzecha włoskiego extra virgin, mnóstwo miłości, wrażliwości i spokoju Amanprana (prana = kosmiczna siła życiowa płynące przez nasze ciała).
Wartość odżywcza
|
Na 5g
|
Na 100g
|
Kalorie
|
45 Kcal
|
900 Kcal
|
Dżule
|
188
|
3762
|
Białko, węglowodany, sukry, błonnik i sól
|
0 g
|
0 g
|
Tłuszcze trans i oleje rafinowane
|
0 g
|
0 g
|
Ogólnie zdrowych, nierafinowanych tłuszczów
|
3,5 g
|
70 g
|
z czego omega-3 (kwas alfalinolenowy)
|
0,6 g
|
12 g
|
z czego omega-6 (kwas linolenowy)
|
2,9 g
|
58 g
|
Jednonasycone kwasy tłuszczowe
|
1 g
|
20 g
|
z czego omega-9 (kwas oleinowy)
|
1 g
|
20 g
|
Nasycone kwasy tłuszczowe
|
0,5 g
|
10 g
|
Olej z orzecha włoskiego od Amanprana
Pochodzenie: Perigord, France
Producent: Franck Monsallier,
Laureat złotego medalu na wystawie ‘Salon des huiles du monde’ (Międzynarodowy konkurs olejów jadalnych), zimą 2005r.
Franck Monsallier: ‘Nie ma ani jednego orzecha który by uszedł mojej uwadze. Najlepszy olej można wytwarzać tylko z najlepszych orzechów’.
Franck Monsallier wykorzystuje do produkcji oleju cztery odmiany orzechów włoskich, rosnących w jego własnym sadzie. Orzechy te nie są podgrzewane ani prażone. Co prawda taki zabieg zwiększyłby ilość uzyskiwanego oleju, ale też popsułby jego smak. Orzechy są najpierw rozłupywane w zgniatarce wykonanej z prawdziwego granitu a następnie wytłacza się z nich olej przy użyciu prasy którą Franck Monsallier zaprojektował samodzielnie. Co wyróżnia stosowany tutaj proces to brak konieczności podgrzewania czy prażenia orzechów. Mniejsza ilość otrzymywanego oleju jest ceną za najwyższą jakość i niepowtarzalny smak. W ten sposób można otrzymać około 1 litr oleju extra virgin z około 5 do 6kg orzechów włoskich. Cały proces zajmuje od 30 do 45 minut. Uzyskany olej jest produktem najwyższej klasy, o zawartości nadtlenków tłuszczy poniżej 2mg i kwasowości poniżej 0,5%, co jest wynikiem wręcz niesamowitym. Amanprana wybrała ten olej właśnie ze względu na zestaw jego niezwykłych cech, wyróżniających go spośród innych oraz na delikatny smak i zapach. Dla jak najlepszej ochrony naszego oleju przed światłem słonecznym (które powoduje jełczenie oleju) zamknęliśmy go w butelce z ciemnego szkła i zawinęliśmy szczelnie w papier. WAŻNE: olej nie powinien być podgrzewany! Jest idealny do jedzenia na chlebie, w sałatkach, pastach, jako dressing i dodatek do ulubionych potraw. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Należy spożyć w czasie 6 miesięcy od otwarcia. Smacznego!