TŁOCZONY NA ZIMNO,
NIEOCZYSZCZONY, NAJZDROWSZY
NAJWYŻSZEJ JAKOŚCI
OLEJ Z OGÓRECZNIKA LEKARSKIEGO
w ciemnej butelce 100 ml
OLEJ Z NASION OGÓRECZNIKA LEKARSKIEGO:
Olej ten pozyskuje się poprzez tłoczenie na zimno nasion ogórecznika lekarskiego (Borago Officinalis).
Jest to roślina jednoroczna uprawiana w Polsce, należąca do rodziny ogórecznikowatych.
Zaliczany jest do grupy bioolejów z uwagi na najbogatszą zawartość kwasu gamma linolenowego (GLA) na poziomie 21–25%,(Zadernowski i in. 2002).
Olej ogórecznikowy ze względu na wysoką zawartość kwasu GLA w odróżnieniu od standartowych olejów roślinnych przewyższa ich wartość żywieniową.
Olej ogórecznikowy z uwagi na kwas GLA może poprzez dietę spełniać funkcję protezy biochemicznej usprawniającej metabolizm kwasów tłuszczowych szeregu n-6 i n-3 w przypadkach kiedy z różnych przyczyn osłabieniu uległa aktywność enzymu delta-6 desaturazy na drodze metabolicznej przemiany kwasów tłuszczowych (Horrobin1992, Bolesławska 2006 i in).
ZASTOSOWANIE:
Zastosowany zewnętrznie bezpośrednio na skórę wykazuje działanie
przeciwzapalne i bakteriobójcze, a także mocno nawilżające.
Dlatego też polecany jest osobom z problemami skórnymi, tj:
trądzik,
skóra sucha i łuszcząca się,
zaczerwieniona i podrażniona.
Stosowany na skórę dojrzałą wykazuje działanie pielęgnacyjne i regeneracyjne.
Swoje zastosowanie znajduje również w diecie psów i kotów.
Dodawany do karmy poprawia widocznie wygląd i jakość sierści, a także poprawia kondycję skóry, zmniejszają jej ewentualne stany zapalne.
W kuchni wyłącznie na zimno jako dodatek do surówek, sałatek lub bezpośrednio łyżeczka dziennie przed posiłkiem.
SKŁAD:
Olej z ogórecznika zawiera kwas linolowy 34-40%,
oleinowy 14-18%,
tokoferole 1478mg/kg (Zadernowski i in 2002),
sterole 290 mg/100 z czego ß-sitosterolu 108,1 mg/100g (Phillips i in. 2002) i śladowe ilości karotenoidów (około 23mg/kg).
PRZECHOWYWANIE:
Olej należy przechowywać w temp. +2 - +20°C, a po otwarciu butelki w lodówce.
TERMIN PRZYDATNOŚCI DO SPOŻYCIA:
Stany magazynowe uzupełniamy na bieżąco.
W zależności od daty zakupu oferowane będą produkty świeże z odpowiednim terminem trwałości.
PRZECIĘTNA ZAWARTOŚĆ KWASÓW TŁUSZCZOWYCH:
Wartość energetyczna w 100g produktu: 900kcal (3700kJ)
Wartość odżywcza w 100g produktu:
Białko 0g
Węglowodany 0g
Tłuszcz 100g, w tym:
- kwasy nasycone 12-20g
- kwasy jednonienasycone 18-23g
(w tym gamma-linolenowy 14-20g)
- kwasy wielonienasycone 55-65g
- cholesterol 0g
WYPRODUKOWANY W POLSCE PRZEZ: Ol'Vita Krzysztof Dziaduch
Firma Ol'Vita powstała w 2004 roku i jest firmą rodzinną.
Jej działalność jest kontynuacją i wykorzystaniem 10-letniego doświadczenia w branży olejarskiej, z którą związani jesteśmy od 1994 roku. Znajomość dynamicznie rozwijającej się gałęzi przemysłu w Polsce, jakim jest przetwórstwo nasion oleistych, zaoowocowało w 2004 roku przyjęciem przez Nas przedstawicielstwa handlowego w Polsce czeskiej firmy FARMET a.s Ceska Skalice, oferującej prasy do tłoczenia oleju.
Więcej zdjęć produktu: