Olej z LNIANKI - zwany rydzowym
100% olej z LNIANKI tłoczony na zimno, nieoczyszczony.
Potoczna nazwa „ lnianki” rydz, a także: rydzyk, lennica, lnicznik, judra. Jest to najstarsza z uprawianych w Polsce roślin oleistych. Olej z lnianki przed około 80-u laty tłoczony był tylko metodą „ na zimno”. Pamiętają go obecni 70-80 latkowie jako nieodłączny smak swojego dzieciństwa. Podawano go z chlebem , cebulą i solą. Olej ten ma charakterystyczny smak i zapach – lekko korzenny, kolor zaś złocisty. Ponieważ jest bogaty w naturalne antyutleniacze, np. witaminę E, jego trwałość pomimo wysokiej zawartości kwasu omega-3 jest wyższa od oleju lnianego do diety dr Budwig. Olej z lnianki zawiera od 33-36% kwasu α-linolenowego (Niewiadomski 1984). Olej z lnianki zawiera również kwas ikozenowy w ilości stanowiącej 20% sumy wszystkich kwasów, co wyróżnia go w stosunku do innych olejów.
Oddziaływanie zdrowotne:
W/w kwasy tłuszczowe oraz witamina E wpływają korzystnie na poprawę naszego zdrowia. Wspomagają układ krążenia, chroniąc przed konsekwencjami miażdżycy, tj zawałom serca i udarom. W przeciwieństwie do kwasów nasyconych ( pochodzenia zwierzęcego) pozwalają obniżyć poziom „ złego” cholesterolu.
Sposób użycia:
Przechowywanie:
Kraj Pochodzenia
:
Opakowanie:
- zawiera 250ml oleju z lnianki
Skład:
|
Opakowanie: 250ml Więcej o produkcie Olej z LNIANKI (zwany rydzowym) tłoczony na zimno, nieoczyszczony – 250ml:
Więcej o producencie:
Pomaga m.in na:
układ krążenia, miażdżyca, nadciśnienie, cholesterol
Podstawowe składniki:
olej konopny
|