OLEJ Z LNIANKI (zwany rydzowym) 250ml
Tłoczony na zimno, nieoczyszczony
Potoczna nazwa „ lnianki” rydz, a także: rydzyk, lennica ,lnicznik, judra. Jest to najstarsza z uprawianych w Polsce roślin oleistych. Olej z lnianki przed około 80-u laty tłoczony był tylko metodą „ na zimno”.
Pamiętają go obecni 70-80 latkowie jako nieodłączny smak swojego dzieciństwa. Podawano go z chlebem , cebulą i solą. Olej ten ma charakterystyczny smak i zapach – lekko korzenny, kolor zaś złocisty. Ponieważ jest bogaty w naturalne antyutleniacze, np. witaminę E, jego trwałość pomimo wysokiej zawartości kwasu omega-3 jest wyższa od oleju lnianego do diety dr Budwig. Olej
z lnianki zawiera od 33-36% kwasu linolenowego (Niewiadomski 1984). Olej z lnianki zawiera również kwas ikozenowy w ilości stanowiącej 20% sumy wszystkich kwasów, co wyróżnia go
w stosunku do innych olejów.
W/w kwasy tłuszczowe oraz witamina E wpływają korzystnie na poprawę naszego zdrowia. Wspomagają układ krążenia, chroniąc przed konsekwencjami miażdżycy, tj zawałom serca i udarom.
W przeciwieństwie do kwasów nasyconych ( pochodzenia zwierzęcego) pozwalają obniżyć poziom „ złego” cholesterolu.
Sposób użycia:
Doustnie: 1 łyżka dziennie
Polecany do spożywania na zimno do sałatek, surówek, potraw spożywanych na zimno. Dobrze komponuje się z cebulą i śledziami.
Przechowywanie:
Po otwarciu przechowywać w lodówce w miejscu niedostępnym dla dzieci bez dostępu światła i powietrza w zamkniętej butelce
z ciemnego szkła.
Kraj Pochodzenia:
Polska
Opakowanie:
zawiera 250ml oleju z lnianki
Skład:
100% oleju z lnianki
Najlepiej spożyć przed: 10.2014
ZAPRASZAMY NA NASZE POZOSTAŁE AUKCJE!
Zobacz nasze pozostałe aukcje:
|
2013 | Wszystkie prawa zastrzeżone