To wartościowy olej pozyskiwany w wyniku mechanicznego wytłaczania z nasion krokosza barwierskiego. Gatunek rośliny uprawiany był już w starożytności (Egipt, Indie) pod kątem pozyskiwania nasion i kwiatów. Z nasion poprzez mechaniczne wyciskanie pozyskiwano olej, natomiast płatki kwiatów były źródłem silnego barwnika roślinnego (kartymina). Kwiaty Krokosza barwierskiego stosowano także jako afrodyzjak jak i środek o działaniu wykrztuśnym, pobudzającym i przeczyszczającym.
Olej z krokosza barwierskiego jest bardzo bogatym źródłem NNKT (Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych). Jest wykorzystywany do celów spożywczych i kosmetycznych. W swoim składzie zawiera około: 63-79% wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, 14-24% kwasów jedno nienasyconych (omega-9) i tylko 3-10% kwasów tłuszczowych nasyconych. Bogaty jest również w witaminę E (około 35 mg/100g produktu) oraz fitosterole.
Stosowany w diecie ma podobne właściwości jak olej słonecznikowy.
Stosowany w kosmetyce może być bezpośrednio na skórę i końcówki zniszczonych włosów działa, nawilżająco i odżywczo.
Olej ten znany jest również jako naturalny depilator. Stosowany minimum przez 6 tygodni na nogi powinien przyczynić się do zredukowania owłosienia. Niestety efekt jest zależny od indywidualnych predyspozycji genetycznych co do stopnia owłosienia.
W kuchni stosowany do: sałatek, sosów i wszelkich potraw podawanych na zimno.
Nie wymaga ścisłego dawkowania.