Olej z kiełków pszenicy tłoczony na zimno nieoczyszczony 250ml
Olej z kiełków pszenicy otrzymywany jest z zarodków ziaren pszenicy, które zawierają do 17% oleju o wysokiej zawartości NNKT (kwas linolowy 52 - 60%, kwas oleinowy 24 – 28%). Olej z kiełków pszenicy jest jednym z najzasobniejszych olejów pod względem zawartości witaminy E ( 150 mg/100g produktu).
Olej z kiełków pszenicy, jako najbogatszy w witaminę E jest z powodzeniem wykorzystywany przez kobiety jako naturalny kosmetyk. Może być stosowany na całe ciało do masażu, lecz najczęściej na twarz, szyję i dekolt, wszędzie gdzie narażeni jesteśmy na powstawanie zmarszczek. Po wchłonięciu się pozostawia skórę delikatną i nawilżoną. Witamina E doskonale wchłania się przez skórę, wnika głęboko przez wierzchnią warstwę naskórka , a następnie lokalizuje się w błonie komórkowej skóry (po około 6 godzinach).
Olej z zarodków pszenicy oprócz tak dobroczynnie działającej witaminie E zawierają NNKT, i dużą zawartość fitosteroli. Zwiększone spożycie fitosteroli powoduje obniżenie zawartości obniżenie cholesterolu we krwi i zmniejsza jego wchłanianie z pokarmów i absorpcję z żółci. Przyczynia się tym samym do zmniejszenia zachorowań na chorobę niedokrwienną serca, choroby zakrzepowe żył.
Oleje z zarodków pszennych bardzo dobrze komponuje się z surówkami, sałatkami i sosami. Swoją największą wartość stanowi spożywany na zimno.