1600 ml
Olej palmowy (tłuszcz palmowy) - olej otrzymywany poprzez tłoczenie nasion olejowca gwinejskiego (łac. Elaeis guineensis). Nasiona są bardzo twarde co utrudnia uzyskiwanie oleju. Najpierw są suszone, później mielone, tłoczone i w końcowej fazie rafinowane. Olej do temperatury 20 st. C jest żółtawą masą o przyjemnym smaku i zapachu. Jest bardzo stabilny, przez co nadaje się do smażenia i gotowania w wysokich temperaturach. Używany nie tylko w przemyśle spożywczym, ale również kosmetycznym- jako olejek do skóry i włosów, a także do produkcji mydła.
Zawiera jedynie 3% kwasów tłuszczowych wielonienasyconych!
Praktycznie nie zawiera utleniających się kwasów tłuszczowych, co sprawia że jest bardzo stabilny podczas smażenia w wysokich temperaturach, do tego jest o wiele zdrowszy. Oleje o wysokiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych (sojowy, słonecznikowy lub z orzeszków ziemnych) nie powinny być podgrzewane do wysokich temperatur. Olej kokosowy extra virgin nie zawiera tłuszczy trans. Większość olejów zawierających duże ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, tłuszczy trans, oraz te które podlegają rafinacji i chemicznej modyfikacji są po części odpowiedzialne za powstawanie chorób sercowo-naczyniowych, nowotworów i cukrzycy. Olej palmowy przeciwdziała powstawaniu tych chorób. Olej ten ma wiele zastosowań również w kosmetyce, jako krem, olejek do masażu, czy nawilażająca maseczka do włosów.
100 % olej z pestek palmowych, nierafinowany.
Podczas gotowania nie podgrzewaj oleju do temperatury większej niż 170 do 180 °C.
Produkt polecany szczególnie osobom dbającym o zdrowe odżywianie. W dzisiejszych czasach dominuje żywność wysokoprzetworzona, bez wartości odżywczych, wypełniona chemią i środkami konserwującymi, niejednokrotnie też zawierająca metale ciężkie wchłaniane już na etapie wzrostu warzyw i owoców. Produkty roślinne często są modyfikowane genetycznie, co również nie jest bez znaczenia dla zdrowia ludzkiego. Wybierając produkty ze znakiem BIO macie Państwo gwarancję najwyższej jakości. Żywność z tym znakiem jest kontrolowana już w momencie uprawy, później podczas procesu produkcji. Jest ona dobrze tolerowana przez osoby mające skłonność do alergii pokarmowych, dostarcza oraganizmowi cenne składniki i wartości odżywcze.
Skład: 100% oleju z jąder palmy czerwonej
Wartosc energetyczna produktu (na 100g): 3606 J/869 cal.
100g tłuszczu . Tłuszcze nasycone: 82,9% z czego SCT c-6 capric 0,3% MCT 55.7% (c-8 capryl: 3,6%, c-10 caprine: 3,5% and c-12 laurin: 48,6%) LCT 26.9% (c-14 mysterin: 16,3%, c-16 palmitin: 8,3% oraz c-18 stearin: 2,3%). Jednonasycone kwasy tłuszczowe: omega-9: 14,6%. Wielonasycone kwasy tłuszczowe 2,5% (omega-6: 2,4% i omega-3: 0,1%), 0g węglowodanów, 0g cukru, 0g białka, 0g cholesterolu, 0g białka, 0g soli oraz 0g tłuszczy trans. Olej nie zawiera glutenu i innych potencjalnych alergenów (EFSA 2003/89/EC). Witamina E 2mg* (20% zalecanego dziennego spożycia), sterole roślinne 85% (B-sitosterol, stigmasterol, delta-5 avenasterol i inne sterole), polifenole, Co-Q10 oraz lecytyna. Zdolność utleniania tłuszczów < 5 / Wolne kwasy tłuszczowe < 1%.