Olej z czerwonej palmy Extra Virgin BIO 1600 ml
Olej z czerwonej palmy wyprodukowany został z miąższu owoców palmy oleistej (Elaeis quineensis). Jej czerwone owoce zawierają w sobie bardzo dużo oleju jadalnego. Owoc zawiera pomarańczowo-czerwony miąższ zewnątrz, w środku którego jest pestka ze stałym, białawym, wysokiej jakości olejem. Produkt ten jest tradycyjnie używany jako pożywienie i kosmetyk, posiadając szczególne znaczenie kulturowe wielu regionów Afryki.
Olej o przyjemnym smaku i aromacie, przechodzi w postać stałą poniżej 20 st. C.
Olej z czerwonej palmy jest łatwostrawny i przyswajalny, zawiera 10 krotnie więcej karotenu niż marchewka i aż 30 razy więcej niż pomidory. Bogaty w witaminę E, która jest naturalnym przeciwutleniaczem. Czerwony olej palmowy chroni przed wolnymi rodnikami, wzmacnia przy tym odporność na stres.
Olej jest wyjątkowo odporny na utlenianie, dzieki czemu może być poddawany wysokim temperaturom bez utraty jakości. Doskonały do smarowania pieczywa, smażenia oraz do pielęgnacji ciała. W kosmetyce ma szerokie zastosowanie -używany jako naturalny dodatek koloryzujący, zmiękcza i uelastyczni skórę, przyśpiesza gojenie się ran, pomocny w egzemie i łuszczycy, AZS. Chroni przed negatywnymi skutkami promieniowania UV.
100% olej z palmy czerwonej, nierafinowany, wyrabiany tradycyjną metodą.
Produkt polecany szczególnie osobom dbającym o zdrowe odżywianie. W dzisiejszych czasach dominuje żywność wysokoprzetworzona, bez wartości odżywczych, wypełniona chemią i środkami konserwującymi, niejednokrotnie też zawierająca metale ciężkie wchłaniane już na etapie wzrostu warzyw i owoców.Produkty roślinne często są modyfikowane genetycznie, co również nie jest bez znaczenia dla zdrowia ludzkiego. Wybierając produkty ze znakiem BIO macie Państwo gwarancję najwyższej jakości. Żywność z tym znakiem jest kontrolowana już w momencie uprawy, później podczas procesu produkcji. Jest ona dobrze tolerowana przez osoby mające skłonność do alergii pokarmowych, dostarcza oraganizmowi cenne składniki i wartości odżywcze.
Zawiera 11% tłuszczów wielonienasyconych.
Skład: 100% olej z czerwonej palmy Extra Virgin.
Wartość odżywcza (na 100g produktu):3762 J/900 cal.
Tłuszcz - 100g, nasycone tłuszcze: 50,2%, z czego 0,2% MCT, LCT 50% (palmitynowy 44,3%, pozostałe 5,7%). Omega-9 jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 39%. 10,8% nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-6: 10,5%, omega-3: 0,3%), węglowodany 0g, 0g cukru, białko 0g, 0g cholesterolu, 0 g błonnika, 0g sód, 0g tłuszcze trans.Red Palm jest hipoalergiczny: bez glutenu, bez alergenów (EFSA 2003/89/WE). Witamina E 105mg (954% RDA), karoten 20.100mcg , sterole, polifenole, Co-Q10, lecytyna. |