Olej z czarnuszki siewnej
100ml
Czarnuszka siewna (Nigella sativa L.) – gatunek rośliny z rodziny jaskrowatych. Pochodzi z Europy Południowej i Azji Zachodniej. Roślina ta uprawiana jest w Syrii, Iraku, Egipcie, Indiach, Turcji oraz niektórych krajach Europy Środkowej. Jednak najwyższej jakości olej uzyskiwany jest z roślin rosnących na południu Egiptu z uwagi na specyficzne warunki klimatyczne i glebowe.
Rośliny rosną do wysokości ok. 40-50 cm, ich kwiaty są bladoniebieskie lub białe z zielonymi lub niebieskimi końcówkami, czarne nasiona zgromadzone są w mieszkach. Zbiorów dokonuje się przed wschodem słońca, uzyskane nasiona są rozcierane w żarnach, a następnie poddawane tłoczeniu na zimno. Tak uzyskany olej cechuje się niezwykle wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych (aż do 84%).
Czarnuszka siewna była stosowana w medycynie starożytnej (Egipt), także w Turcji i w Azji. W medycynie arabskiej używana była w leczeniu nieżytu żołądka i jelit. W dzisiejszych czasach stosowana jest głównie jako przyprawa, popularna zwłaszcza w Bułgarii, Turcji, Indiach i Arabii.
Olej z czarnuszki siewnej (inaczej kminku czarnego)– zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, kwas linolowy, kwas olejowy, kwas alfa-linolenowy, olejek eteryczny, witaminę E. Kwasy, oprócz udziału w produkcji prostaglandyn są regulatorem powstawania i wzrostu komórek. Niezbędne kwasy tłuszczowe intensywnie wspomagają hamowanie nadmiernej wrażliwości immunologicznej (alergie, świerzbiączka, astma), chronią nasz organizm przed wolnymi rodnikami, wspomagają regenerację organów, gojenie ran i tworzenie ścian naczyń krwionośnych. Pełnią istotną rolę w zachowaniu prawidłowej gospodarki lipidowej, w tym regulacji poziomu cholesterolu.
Oprócz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w oleju z czarnego kminku znajdują się również olejki eteryczne. Głównie są to: monoterpenole, goryczki i cyneol. Wartość olejków eterycznych także jest nieoceniona. Olejki bowiem wykazują silne działanie antybakteryjne i antyseptyczne, wspomagają rozszerzanie oskrzeli oraz produkcję mniej lepkiego śluzu w trakcie infekcji dróg oddechowych. Mogą być pożyteczne wskutek swego działania uśmierzającego ból, przeciwzapalnego i moczopędnego. Wspomagają również trawienie oraz regulację poziomu cukru we krwi.
W wielu krajach świata olej stosowany jest przy: infekcjach dróg oddechowych i zatok, różnego rodzaju opryszczkach, infekcjach dróg moczowych, grzybiczych zakażeniach skóry, błon śluzowych i jelit, zaburzeniach trawienia, nadkwasocie, chorobach wrzodowych, a także alergiach skórnych i pokarmowych, trądzikach i zaburzeniach hormonalnych.
Wskazania: dermatozy, wypryski, atopowowe zapalenie skóry, łuszczyca, zakażenia Candida, Cryptococcus i innymi grzybami chorobotwórczymi; trądzik ostry i przewlekły, choroby uczuleniowe, astma, przewlekłe i trudne do wyleczenia infekcje bakteryjne i grzybowe, nieżyt oskrzeli, tchawicy, krtani i gardła, kaszel, stany zapalne płuc, zapalenie i nieżyt zatok obocznych nosa, stany nieżytowe układu żółciowego, zastoje żółci, kamica zółciowa, przewlekłe nieżyty nosa, w tym alergiczne, skąpomocz, obrzęki, cukrzyca, biegunka, nieżyt przewodu pokarmowego, choroby pasożytnicze układu pokarmowego, płciowego i skóry, bóle różnego pochodzenia, zastoje żółci, choroba wrzodowa. Stosowany zewnętrznie chroni przed poparzeniem słonecznym i zapewnia piękny koloryt skóry, przyspiesza gojenie się ran i wygładza skórę, idealny do skóry suchej i wrażliwej.
Przeciwskazania: ciąża
Dawkowanie: 1 łyżeczka oleju z czarnuszki 2 razy dziennie pół godz. przed jedzeniem przez 2 tyg.
Stosowanie zewnętrzne: Zaleca się stosowanie oleju bezpośrednio na skórę lub w połączeniu z innym olejem w celu złagodzenia intensywnego zapachu ziołowego oleju z czarnuszki.
Przechowywać po otwarciu około 3-4 miesiące. |