Olej otrzymywany jest z tłoczenia wyselekcjonowanych nasion czarnuszki siewnej.
Smak lekko gorzki, intensywny korzenny zapach. Barwa przechodząca od miodowej do ciemnobrązowej.
Zawiera około 16% nasyconych kwasów tłuszczowych, około 58% kwasu linolowego, 25% kwasu oleinowego, poniżej 1% kwasu alfa-linolenowego, zawiera tez kwas ikozenowy i kwas ikozadienowy, witaminę E (tokoferole), witaminę A(karotenoidy), sterole, biotynę oraz mikroelementy.
Z uwagi na wysoką zawartość NNKT i fitosteroli olej z czarnuszki stosowany w diecie wpływa korzystnie na nasz organizm przez pozytywny wpływ kwasów rodziny n-6, widoczny w schorzeniach układu krążenia, zwłaszcza miażdżycy, cukrzycy i otyłości, chorobach o podłożu zapalnym i alergicznym jak też obniżenie cholesterolu we krwi i zmniejszenie wchłaniania złego cholesterolu przez dobroczynne działanie fitosteroli.
Olej z czarnuszki używana jest jako główny składnik w terapiach aromatycznych – wycisza i pomaga znosić stresy, likwiduje zaburzenia snu. Zewnętrznie chroni przed poparzeniem słonecznym i zapewnia piękny koloryt skóry, przyspiesza gojenie się ran i wygładza skórę, łagodzi wszelkiego rodzaju alergie.
W kuchni stosowany na zimno jako dodatek do sałatek, zup, sosów, twarogów, kasz itp. Nadaje korzenny smak.
Stosowany bezpośrednio: 1-2 łyżeczek na dzień.