Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Olej z czarnuszki - kapsułki - 90 szt.

03-06-2014, 9:41
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 43 zł     
Użytkownik Alfavitall
numer aukcji: 4258083421
Miejscowość Tarnów
Wyświetleń: 16   
Koniec: 03-06-2014 09:19:06

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

MOJE AUKCJE  |   KOMENTARZE  |   DODAJ DO ULUBIONYCH  |   O MNIE

F.H.U. Alfavital 

tel: 14 [zasłonięte] 00
mobil: 600 [zasłonięte] 500

E-mail: [zasłonięte]@alfavital.pl
 
Wpłata na konto

lub

Wysyłka za pobraniem
 
Sprzedaję tylko towary nowe i w 100% oryginalne.
Każdemu klientowi przysługuję możliwość zwrotu towaru w nienaruszonej postaci w terminie 10 dni od otrzymania przesyłki. Zwrotowi podlega wyłącznie wartość towaru, koszty opakowania i wysyłki pokrywa Kupujący.
 
Towar wysyłamy wyłącznie Pocztą Polską

Realizacja zamówienia następuje w przeciągu
3-5 dni od:
- rozksięgowania wpłaty (opcja przelew)
- wylicytowania aukcji (opcja za pobraniem)
 
Czarnuszka siewna (Nigella Sativa L) jest rośliną aromatyczną.
Po okresie kwitnienia wykształca zawierające nasiona torebki podobne do makówek. Główne rejony uprawy obejmują Azję oraz Orient, gdzie słoneczny klimat sprzyja wzrostowi tej zdrowej rośliny. Aromatyczny olej z czarnuszki jest używany jako przyprawa oraz stymulator metabolizmu od ponad 3000 lat.
W medycynie arabskiej używana w leczeniu nieżytu żołądka i jelit.
Faraonowie byli leczeni tym lekarstwem przez swoich osobistych lekarzy na najprzeróżniejsze choroby. W chwili otwarcia grobowca Tutanchamona, archeolodzy znaleźli butelkę oleju czarnego kminku, który prawdopodobnie miał złagodzić cierpienia i bóle w życiu pozagrobowym.


W XVIII -wiecznych kuchniach przy panującej modzie na zamorskie korzenie - kucharze często używali czarnuszki do przyprawiania kwaśnych potraw wtedy, gdy zabrakło, modnego i niezwykle drogiego kardamonu. Była znana, wysoko ceniona i szeroko opisywana w herbarzach w średniowiecznej Polsce, jako czarna kolendra, czarny kmin, czarna cebula, czarnucha.

W 1959 r. wyizolowano z nasion czarnuszki aktywny związek krystaliczny nigellinę, którego skuteczność w medycynie potwierdziły badania prowadzone w klinikach niemieckich. W laboratoriach Arabii Saudyjskiej, współpracujących z placówkami naukowymi USA, wykazano bakteriobójcze działanie niektórych składników oleju z nasion czarnuszki. W badaniach nad czarnuszką swój udział mają także polskie placówki: Instytut Naukowy Roślin  i Nasion w Poznaniu oraz Akademia Medyczna w Krakowie.

Uprawa i zbiory

Rośliny mają wysokość ok. 40-50 cm, ich kwiaty są bladoniebieskie lub białe z zielonymi lub niebieskimi końcówkami, czarne nasiona zgromadzone są w mieszkach. Zbiorów dokonuje się przed wschodem słońca, uzyskane nasiona są rozcierane w żarnach, a następnie poddawane tłoczeniu na zimno. Tak uzyskany olej cechuje się niezwykle wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych (aż do 84%).
Nasiona uzyskuje się zgodnie z najnowszymi innowacyjnymi metodami bez stosowania środków owadobójczych oraz innych środków opryskowych. Przy oczyszczaniu zwraca się uwagę, żeby nie zmienić struktury chemicznej. Tłoczenie na zimno oleju z nasion, proces wyłącznie mechaniczny, odbywa sie bez użycia jakichkolwiek środków chemicznych. W oparciu o najnowsze wyniki badań przeprowadzonych w Niemczech i Szwajcarii, ekstrakcji oleju dokonuje się metodą prasowania chroniącą wszystkie najważniejsze substancje zawarte w roślinie.
W związku z tym można oferować czysty naturalny olej z czarnuszki z pierwszego tłoczenia. Czarnuszka siewna posiada dobroczynne właściwości przede wszystkim dzięki wysokiej zawartości szeregu nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy E (0,3%). Dzięki delikatnej metodzie prasowania, olej zachowuje doskonałe właściwości przez 2-3 lata.

Olej tłoczony na zimno z nasion czarnuszki zawiera wysokowartościowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe, przede wszystkim kwas linolowy, oraz olejki eteryczne: nigellina, alfa-pinen, monoterpenole, goryczki i cyneol.
Wartość olejków eterycznych także jest nieoceniona. Olejki bowiem wykazują silne działanie antybakteryjne i antyseptyczne, wspomagają rozszerzanie oskrzeli oraz produkcję mniej lepkiego śluzu w trakcie infekcji dróg oddechowych. Mogą być pożyteczne wskutek swego działania uśmierzającego ból, przeciwzapalnego i moczopędnego. Wspomagają również trawienie oraz regulację poziomu cukru we krwi.

Właściwości
Badania chemiczne wykazały, że wysoka zawartość wielu nienasyconych kwasów tłuszczowych w nasionach czarnuszki posiada bezpośredni wpływ na nasz układ immunologiczny, gdyż może syntezować naturalne substancje takie jak prostaglandyna E1 i E2. Niemiecki immunolog dr.med. Peter Schleicher podawał czarnuszkę siewna 600 swoim pacjentom m.in. cierpiącym na alergię i atopowe zapalenie skóry, 70% pacjentów zostało wyleczonych ze swoich dolegliwości wyłącznie dzięki codziennemu spożyciu czarnuszki! (patrz „Prisma” listopad 1997). Inne właściwości: reguluje poziom cholesterolu, wpływa korzystnie na choroby górnych dróg oddechowych, łagodzi wzdęcia. Posiada działanie rozkurczowe, moczopędne i żółciopędne oraz poleca się ją w celu złagodzenia dolegliwości reumatycznych.
Badania prowadzone przez naukowców z Thomas Jefferson University wskazują na potencjał czarnuszki siewnej (Nigella sativa) w leczeniu i profilaktyce raka trzustki. Jego wyniki sugerują, iż czarnuszka siewna może nie tylko wpływać na zmniejszenie wielkości guzów nowotworowych, ale także hamować ich rozwój, przerzuty i zmniejszać ilość stanów zapalnych w obrębie trzustki. Ekstrakt z czarnuszki siewnej może stać się istotnym narzędziem profilaktyki raka trzustki ze względu na skuteczność (co muszą potwierdzić kolejne badania), dostępność i brak skutków ubocznych leku (przy umiarkowanym stosowaniu). W grupie zwiększonego ryzyka znajdują się palacze, osoby nadużywające alkoholu, cukrzycy, osoby otyłe, osoby u których wystąpiły wcześniej przypadki raka trzustki w rodzinie (rak trzustki u krewnych pierwszego stopnia).
Olej z czarnuszki ma lekko gorzkawy smak, intensywny, korzenny zapach. Olej pełni funkcję przeciwutleniacza, który stabilizuje i chroni nienasycone kwasy tłuszczowe i fosfolipidy wchodzące w skład błon komórkowych przed uszkodzeniem ze strony wolnych rodników.
Skład chemiczny: olejek eteryczny (do 2,5%), olej tłusty (30-35%), alkaloidy, fitosterole, witamina E, saponiny trójterpenowe, antrachinony. Zawiera tymochinony, tymol, karwakrol, tymohydrochinony, t-anetol i 4-terpineol, p-cymen, alfa-pinen, taniny, flawonoidy. Bielmo bogate w aminokwas walinę. Spośród falwonoidów warto wymienić triglikozydy kemferolu i kwercetyny.
Wielu wyznawców zdrowego stylu życia zgadza się, że siła olejku z czarnuszki leży w jego działaniu przeciwalergicznym. Najczęściej są to osoby z astmą, które wykorzystują ten suplement diety jako metodę leczenia, która przynosi ulgę i wywołuje kojący i relaksujący wpływ na oskrzela.
Stosowany zewnętrznie chroni przed poparzeniem słonecznym i zapewnia piękny koloryt skóry, przyspiesza gojenie się ran i wygładza skórę, idealny do skóry suchej i wrażliwej.

Składniki olejku wpływają na następujące układy:
- ruchowy: mięśnie, kości, ścięgna oraz wiązadła
- układ trawienny: przełyk, żołądek, trzustka, wątroba i jelita
-układ krążenia, system limfatyczny oraz serce
- układ oddechowy: drogi oddechowe w obrębie jamy nosowej, gardło, krtań i płuca
- układ moczowy - nerki, moczowody i pęcherz
- układ hormonalny
 
Ma także działanie:
- antybakteryjne, antywirusowe i przeciwgrzybiczne
-uwalnia wydzielinę i rozszerza oskrzela
- obniża poziom cukru we krwi
- wspomaga trawienie
- działa odwadniająco i odtruwająco
- przyspiesza gojenie się ran i odnowę komórkową
- uchodzi za łowcę wolnych rodników
- likwiduje typowe objawy alergii

Przeciwwskazania: ciąża.

Składniki: 500 mg oleju z czarnuszki siewnej, kapsułka z miękkiej żelatyny
Sposób użycia: Dziennie 3 kapsułki.
Dzieci 1 kapsułka dziennie. Połknąć popijając.
 
Olej z czarnuszki - kapsułki - 90 szt.