Witam. ,, Dobro Natury "
poleca Państwu
OLEJ Z CZARNUSZKI.
Olej z czarnuszki tłoczony na zimno, nieczyszczony
Olej otrzymywany jest z tłoczenia wyselekcjonowanych nasion czarnuszki siewnej. Smak lekko gorzki, intensywny korzenny zapach. Barwa przechodząca od miodowej do ciemnobrązowej.
Zawiera około 30% nasyconych kwasów tłuszczowych, 53% kwasu linolowego, 25% kwasu oleinowego, 4% kwasu alfa-linolenowego, witaminę E (tokoferole), witaminę A(karotenoidy) biotynę oraz mikroelementy.
Olej z czarnuszki był i jest powszechnie stosowany w medycynie jako środek wspomagający, posiada niezwykle szerokie zastosowanie w farmaceutyce przy leczeniu: stanów zapalnych skóry, leczy i hamuje rozwój grzybic, trądziku.
Używany jako główny składnik w terapiach aromatycznych- wycisza i pomaga znosić stresy, likwiduje zaburzenia snu.
Chroni przed poparzeniem słonecznym i zapewnia piękny koloryt skóry, przyspiesza gojenie się ran i wygładza skórę, łagodzi wszelkiego rodzaju alergie.
Olej z czarnuszki obniża poziom cukru we krwi,działa przeciwbólowo, przeciwzapalnie, silnie antybakteryjne, anty wirusowo, przeciwgrzybicznie, przeciw pasożytniczo, żółciotwórczo, rozkurczowo, reguluje pracę układu pokarmowego i oddechowego, działa moczopędnie, przeciw obrzękowo, odtruwająco, uspokajająco, immunostymulująco (pobudza proliferację limfocytów, syntezę interferonu, zwiększa liczbę limfocytów cytotoksycznych, NK i B, hamuje odczyny autoagresji immunologicznej).
Szczególnie polecany przy nawracających infekcjach.
Wzmacnia wątrobę, rozpuszcza kamienie w woreczku żółciowym i złogi z przewodów żółciowych i moczowych, reguluje układ hormonalny i gospodarkę tłuszczową, uśmierza bóle głowy i stawów, bóle zębów, migreny, wspomaga leczenie impotencji, wyczerpania wegetatywnego.
W celach kosmetycznych:
olej z czarnuszki należy stosować bezpośrednio na skórę
Spożywanie bezpośrednie:
w połączeniu z innym olejem w celu złagodzenia intensywnego korzennego zapachu.
Stosowanie:
Zaleca się spożywanie oleju z czarnuszki 1-2 łyżeczki dziennie, jako dodatek do sałatek,zup, sosów, twarogów, kasz itp. Olej po otwarciu należy przetrzymywać w lodówce.
Nie przekraczać zalecanej dawki.
|