100% olej z awokado, 250 ml, Nowa Zelandia
tłoczony na zimno, nierafinowany
przepyszny!!!
Olej Greencado (nazwa firmowa w Nowej Zelandii to Grove) to pierwszy na świecie olej extra vergin z awokado.
“Zielone złoto Nowej Zelandii” tłoczy się na zimno z dojrzałych awokado rosnących w regionie Bay of Plenty. W każdej butelce znajduje się ich minimum 12 sztuk.
Olej nie jest rafinowany, dlatego zachowuje piękny, zielony kolor. Charakteryzuje się delikatnym, orzechowym smakiem i jedwabistą konsystencją, nie pozostawiającą tłustego posmaku.
Najsmaczniejszy jest na zimno jako prosty dodatek do pieczywa czy sałatki. Posiada równocześnie bardzo wysoki punkt dymienia (255° C), dlatego może być stosowany do gotowania, pieczenia i smażenia. W składzie zawiera witaminy E, C, A, D, K, PP, B, a także kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 i omega-9, lecytynę i beta-sitosterol, obniżające poziom złego cholesterolu, regulujące gospodarkę tłuszczową oraz wspomagające pracę mózgu, wątroby i układu krążenia.
Sposoby użycia:
-sosy do sałatek
-grzanki
-sosy na bazie oliwy, np. pesto
-ciasteczka
-muffinki
-ciasta
-smażone potrawy (mięsa, ryby, warzywa)
-grillowanie
-maseczki na cerę i in.
|