Pozyskiwany w wyniku tłoczenia na zimno nasion amarantusa (w Polsce występującego pod nazwą Szarłat). W swoim składzie olej z amarantusa zawiera kwasy nienasycone 55-80% w tym kwasu oleinowego 15-30% i kwasu linolowego 40-50%.
Olej amarantusowy jest bardzo cennym źródłem naturalnych antyutleniaczy. Jednym z najcenniejszych składników w oleju amarantusowym jest SKWALEN, węglowodór wielonienasycony zaliczany do lipidów jednak nie będący tłuszczem, którego w oleju amarantusowym występuje 5 – 6,5g/100g produktu. W oleju znajduje się też naturalna witamina E w ilości 5-10 mg/100g produktu. Zawartość NNKT zawarta w oleju amarantusowym korzystnie wpływa stosowana w diecie jako profilaktyka zapobiegająca chorobom cywilizacyjnym. Opisano szereg prozdrowotnych właściwości skwalenu tak jak przeciwdziałanie chorobie niedokrwiennej serca, opóźnianie procesów starzenia. Ma również działanie antybakteryjne i przeciwgrzybiczne.
Zawiera:
kwasy nienasycone 55-80%
w tym:
kwas oleinowy 15-30%
kwasu linolowego 40-50%
SKWALEN 5 – 6,5g/100g produktu
Witamina E 5-10 mg/100g
Zastosowanie:
Olej wykorzystywany jest również w kosmetyce do pielęgnacji ciała i masażu. W szczególności bardzo polecany na delikatne partie skóry narażone na szybsze powstawanie zmarszczek, tj twarz, szyja, dekolt. Spożywany tylko na zimno. Jako dodatek do różnych potraw lub do bezpośredniego spożycia. Należy spożywać 1 łyżkę dziennie, najlepiej w trakcie posiłku. W kosmetyce bez ograniczeń.
Skład: olej z amarantusa
Waga: 100ml