Tłuszcz kokosowy, olej kokosowy skarbnica średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Idealny do smażenia i pieczenia. Pomocny w chorobach serc, tarczycy, chorobach krążenia, cukrzycy. Idealny środek dla osób aktywnych, ćwiczących - przyspiesza metabolizm.
W krajach tropikalnych palma wykorzystywana jest praktycznie w całości od pnia, poprzez liście i na owocach kończąc. Olej kokosowy zwany też tłuszczem kokosowym powstaje poprzez tłoczenie na zimno miąższu orzecha kokosowego. Miąższ kokosowy to bogate źródło średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych, które to w przeciwieństwie do innych kwasów nie odkładają się w organizmie człowieka w postaci tkanki tłuszczowej.
Dzięki błyskawicznemu utlenianiu się dostarczają organizmowi bardzo łatwo dostępnej energii. Do trawienia kwasów średniołańcuchowych organizm nie potrzebuje wytwarzać żółci ani żadnych innych enzymów. Kwasy średniołańcuchowe wchłaniane są bezpośrednio do organizmu poprzez wątrobę uwalniając przy tym energię.
Olej kokosowy zalecany jest osobą ćwiczącym na siłowni dzięki poprawianiu procesów anabolicznych a redukowaniu procesów katabolicznych.
W kosmetyce olej kokosowy ma zastosowanie dzięki właściwościom natłuszczającym i nawilżającym do tego wykazuje działanie wybielające przebarwienia skóry.