Olej sezamowy otrzymywany jest ze starannie wyselekcjonowanych prażonych nasion sezamu,oczywiście tłoczony na zimno. Posiada charakterystyczny, ostry smak i intensywny zapach.Stosowany w kuchni pozwala obniżyć ciśnienie tętnicze krwi i zmniejszyć stosowaną w tym celu dawkę leków. Ma również korzystny wpływ w nadciśnieniu leczonym lekami moczopędnymi oraz beta-blokerami.
Obniżenie ciśnienia jest prawdopodobnie efektem działania wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz sezaminy – związku z grupy lignanów. Lignany nie tylko obniżają ciśnienie, ale, jak wykazały badania na szczurach, również hamują syntezę i wchłanianie cholesterolu.
Używany go głównie na surowo i do sałatek. Nie nadaje się do smażenia. Według Ajurwedy masaż całego ciała wykonany ciepłym olejem sezamowym oczyszcza organizm z toksyn oraz nadaje skórze blask i jedwabistą gładkość.
Masa netto: 0,25 L
Przechowywać w temperaturze pokojowej.
UWAGA! Może wytrącić się naturalny osad
Produkt najlepiej spożyć przed 03.2016