Olej powstaje z wyselekcjonowanych odmian słonecznika metodą tłoczenia na zimno. Otrzymujemy olej o jasnożółtej barwie , swoistym zapachu i słodkim smaku . Zawiera największą ilość spośród wszystkich olejów witamin E , która pełni rolę ochronna błon komórkowych , Beta-karotenu , lecytyny oraz grupę niezbędnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych – Omega 6 . Naturalny olej słonecznikowy nierafinowany (olej dziewiczy), dzięki zastosowanej technologii tłoczenia na zimno, zachowuje niezmienioną budowę kwasów tłuszczowych (w oleju pozostają wszystkie witaminy i lecytyny), a tym samym jest w pełni zdrowy.
Popularny w kuracji odtruwającej „ssania oleju” . W przemyśle spożywczym doskonale nadaje się do zup , sosów , kasz , makaronów , surówek , sałatek , majonezów i dresingów.
PRODUKCJA
Olej produkowany jest w rodzinnej firmie z tradycjami, gdzie od pokoleń produkuję się oleje wykorzystując technologię tłoczenia metodą na zimno. Metoda ta charakteryzuje się tym, że nasiona roślin oleistych o odpowiedniej czystości i dojrzałości, bez podgrzania do wyższej temperatury niż otoczenia, dostają się do mechanicznej tłoczni, gdzie poddawane są łagodnemu procesowi tłoczenia. Dzięki temu wszystkie składniki oleju zachowują naturalne struktury i właściwości biologiczne. Olej zimno tłoczony nie podlega rafinacji (oczyszczaniu), jest jedynie filtrowany, aby usunąć zanieczyszczenia mechaniczne i rozlewany do butelek.