Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Olej słonecznikowy bio 750ml

28-07-2014, 23:28
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 17.20 zł     
Użytkownik sklepnazdrowiepl
numer aukcji: 4377188510
Miejscowość Wrocław
Wyświetleń: 9   
Koniec: 28-07-2014 23:23:25
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

505 [zasłonięte] 914
(10-14)

Kurierem
Koszt wysyłki kurierskiej do 30kg
Przelew - 13 zł
Pobranie - 16 zł

Paczkomaty InPost

Przelew - 9zł


Kurier48
do 30kg - 9,99zł
pobranie  12,99 zł

 

Kupując na kilku naszych aukcjach, za wysyłkę płacisz tylko raz!

Przy zakupie powyżej 250 zł przesyłka kurierska gratis



20 1020 [zasłonięte] 5[zasłonięte]2260002 [zasłonięte] 030789
1. Towary sprzedawane przez Nas są nowe, w 100% oryginalne.
2. Do każdego zakupionego produktu dołączamy paragon lub na życzenie klienta fakturę vat.
3. Po licytacji poinformuj nas o preferowanym sposobie płatności (wpłata na konto lub wysyłka za pobraniem).
4. Dokonując przelewu za zakupiony towar prosimy w tytule wpisać nick z allegro.
5. Pełny regulamin dostępny jest w zakładce " O mnie".

OLEJ SŁONECZNIKOWY BIO 0,75ml, Jules Brochenin


Olej słonecznikowy jest to olej roślinny, spożywczy wykonywany z pestek słonecznika.

Olej słonecznikowy nadaje się do potraw gotowanych i duszonych. Można go stosować na zimno jako dodatek do różnego rodzaju sałatek i surówek.Nie należy go ogrzewać powyżej temperatury 100 stopni, więc nie nadaje się do pieczenia i długiego smażenia.

Zawiera największe ilości witaminy E spośród wszystkich olejów, jest również bogaty w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Olej słonecznikowy jest bogaty w tłuszcze wielonienasycone, kwas linolowy. Zwawiera witaminę E. Tłuszcze z grupy wielonienasyconych w znacznych ilościach znajdują się również w niektórych margarynach do smarowania pieczywa, a także w rybach morskich. Tłuszcze wielonienasycone obniżają poziom tzw. „złego” cholesterolu (LDL), zmniejszając tym samym ryzyko miażdżycy i zawału serca. w Polsce spożywa się znacznie mniej tłuszczów wielonienasyconych niż zalecają normy żywieniowe, dlatego wskazane jest zwiększenie w codziennym jadłospisie udziału produktów zawierających ten typ tłuszczów.

Kwas linolowy to jeden z nienasyconych kwasów tłuszczowych typu omega-6. Jest on bezbarwną, oleistą cieczą, nie miesza się z wodą, miesza się natomiast z rozpuszczalnikami organicznymi. Kwas linolowy zaliczany jest do egzogennych kwasów tłuszczowych tzn. jest niezbędnym składnikiem diety, gdyż nie jest syntezowany przez organizm (należy do grupy witamin F). Występuje w postaci estru z gliceryną w tłuszczach roślinnych (głównie w olejach słonecznikowym - 71% i lnianym), a także w mniejszych ilościach w tłuszczach zwierzęcych. Jest używany w przemyśle m. in. do produkcji mydeł i farb olejnych.

Witamina E (tokoferol) należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Występuje, w co najmniej ośmiu odmianach (alfa, beta, gamma, delta, epsylon, neta, eta, theta - przyp. tłum.) o podobnych właściwościach przeciwutleniających. Najpowszechniej stosowany i najbardziej efektywny jest alfa-tokoferol. Jego naturalnym źródłem są oleje roślinne, kiełki pszenicy i soi, zielone warzywa, jaja, mleko i wątroba, jest także otrzymywany syntetycznie. Chroni on struktury komórki przed uszkadzającym działaniem wolnych rodników i aktywnymi nadtlenkami lipidowymi. Mechanizm działania witaminy E przez długi czas pozostawał niejasny. Dzisiaj wiadomo, że: wspomaga układ odpornościowy, przedłuża żywotność plemników, obniża poziom cholesterolu, zażywana przez tydzień likwiduje nocne skurcze łydek, neutralizuje wolne rodniki, które czynią spustoszenie w skórze (traci ona elastyczność, sprężystość i wilgoć). Zdaniem naukowców, jeśli organizm otrzymuje regularnie odpowiednie dawki witamin przeciwutleniaczy, do których należy witamina E, można znacznie zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia, takich jak miażdżyca, choroba niedokrwienna serca i zawał. Witamina E chroni lipidy LDL przed utlenianiem i ogranicza tworzenie się blaszek miażdżycowych, zapobiegając zwężaniu się naczyń prowadzącym do miażdżycy. Poza tym wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu, co jest również istotne w profilaktyce chorób serca i układu krążenia.

Tradycyjny sposób tłoczenia z wyselekcjonowanych organicznych ziaren słonecznika czyni ten olej szczególnie cennym ze względu na dużą zawartość witaminy E i omega 6. Ekologiczna uprawa ziarna,delikatne czyszczenie,proces tłoczenia na zimno i pakowania są pod stałą ochroną

Produkt rolnictwa ekologicznego

Zastosowanie : do sałatek

Skład: zimnotłoczony olej ze słonecznika z upraw ekologicznych

Aukcja wystawiona przy użyciu integracji PrestaShop 1.4 z Allegro - Bitelektro.pl
{photo1_b}
{photo2_b}
{photo3_b}