Olej rzepakowy (Oliwa Północy) doskonale przeciwdziała chorobom układu krążenia, przede wszystkim miażdżycy, zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby mięśnia sercowego.
Jak większość olejów tłoczonych na zimno skutecznie obniża poziom cholesterolu w organizmie nasilając wydalanie złego cholesterolu (LDL). Reguluje przemianę materii. Badania wykazały, że łagodzi objawy choroby zapalnej stawów.
Olej rzepakowy zawiera najmniej spośród pozostałych olejów roślinnych nasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezdrowe, więc im ich mniej, tym lepiej.
Niezbędne dla ludzkiego organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) to najbardziej cenna grupa kwasów tłuszczowych, ponieważ ich nie wytwarza i muszą być dostarczane z pożywieniem. Za bardzo ważny czynnik uważa się odpowiedni skład tych kwasów, przede wszystkim stosunek ilościowy kwasu linolowego do linolenowego, przy czym tego drugiego spożywa się za mało. A olej rzepakowy zawiera najwięcej oleju linolenowego...
Olej rzepakowy jest zdrowszy od oliwy z oliwek i coraz częściej uważa się, że jest najzdrowszy spośród wszystkich olejów roślinnych.