OLIWA PÓŁNOCY
OLEJ RZEPAKOWY TŁOCZONY NA ZIMNO
Naturalny olej rzepakowy nierafinowany (olej dziewiczy), dzięki zastosowanej technologii tłoczenia na zimno, zachowuje niezmienioną budowę kwasów tłuszczowych (w oleju pozostają wszystkie witaminy i lecytyny), a tym samym jest w pełni zdrowy.
Olej ten nie zawiera sztucznych barwników ani konserwantów. Naturalny, wyrazisty, lekko ziołowy smak i aromat nadają nutę niepowtarzalnego smaku przyrządzonym potrawom tj. surówkom, sałatkom, majonezom. Również i potrawy smażone (krótko, na niewielkim ogniu) już nie wymagają dodatkowych przypraw.
Olej rzepakowy jest zwany „oliwką północy”, ponieważ podobnie jak oliwa z oliwy, zawiera w swoim składzie niemalże identyczny skład kwasów tłuszczowych (zwłaszcza kwasów omega-9, tak istotnych dla osób mających problemy ze schorzeniami układu krążenia).
Olej rzepakowy tłoczony na zimno jest również źródłem kwasów omega-3 i omega-6, a także witamin: A, E, D3, K. Olej rzepakowy chroni zawartą w pożywieniu witaminę C i witaminy z grupy B przed szkodliwym działaniem światła i powietrza.
Oddziaływanie zdrowotne oleju rzepakowego tłoczonego na zimno polega na tym, że reguluje przemianę materii, wspomaga układ krążenia, zapobiega powtórnemu zawałowi i miażdżycy, reguluje poziom cholesterolu we krwi (obniża poziom „złego" cholesterolu LDL, a podnosi poziom „dobrego” cholesterolu – HDL). Łagodzi procesy zapalne w organizmie, przede wszystkim stawów.
PRODUKCJA
Olej produkowany jest w rodzinnej firmie z tradycjami, gdzie od pokoleń produkuję się oleje wykorzystując technologię tłoczenia metodą na zimno. Metoda ta charakteryzuje się tym, że nasiona roślin oleistych o odpowiedniej czystości i dojrzałości, bez podgrzania do wyższej temperatury niż otoczenia, dostają się do mechanicznej tłoczni, gdzie poddawane są łagodnemu procesowi tłoczenia. Dzięki temu wszystkie składniki oleju zachowują naturalne struktury i właściwości biologiczne. Olej zimno tłoczony nie podlega rafinacji (oczyszczaniu), jest jedynie filtrowany, aby usunąć zanieczyszczenia mechaniczne i rozlewany do butelek.