OLEJ ŚLĘŻAŃSKI
Rzepakowy EXTRA Ol'Vita 1000 ml
***TŁOCZONY NA ZIMNO, NIEOCZYSZCZONY, NAJWYŻSZEJ JAKOŚCI***
Olej Kokosowy
Dzięki stosowanej metodzie tłoczenia „na zimno”, pozyskujemy olej w pełni zdrowy o niezmienionym składzie, tzw. „olej dziewiczy”. Tym samym w oleju pozostają wszystkie naturalne składniki, jak: witaminy, lecytyna oraz NNKT ( Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe). Olej jest w 100 % naturalny, nie posiada w składzie dodatkowych antyutleniaczy, konserwantów oraz barwników. Olej powstaje ze specjalnie wyselekcjonowanych nasion rzepaku pochodzących od okolicznych rolników. Jako firma specjalizująca się w skupie zbóż i rzepaku, kontrolujemy uprawę rzepaku począwszy od zasiewu, aż po jego zbiór. Tak pozyskane nasiona po wytłoczeniu przekładają się na jakość oleju i jego bardzo dobry skład, co potwierdzają liczne badania przeprowadzane przez laboratorium wyższej uczelni. Intensywnie żółta, złocista barwa oleju rzepakowego oraz jego charakterystyczny smak i wysoka jakość czynią go produktem chętnie kupowanym przez naszych klientów. Olej rzepakowy za sprawą dużej zawartości kwasu tłuszczowego omega-9 jest nazywany ”oliwką północy”. Jego dobroczynny wpływ jest porównywalny ze stosowaniem w diecie oliwy z oliwek tłoczonej na zimno.
Warto zauważyć iż witamina E jest silnym antyutleniaczem, niezbędnym do „wymiatania” z naszego organizmu wolnych rodników. Należy także podkreślić iż naturalna witamina E jest 2 razy bardziej skuteczna w działaniu od wit. E syntetycznej. Warto również podkreślić ,iż olej rzepakowy posiada bardzo dobre proporcje pomiędzy występującymi w nim kwasami tłuszczowymi, tj: omega-3, omaga-6 i omega-9. Dlatego też olej rzepakowy określany jest olejem o zrównoważonym składzie kwasów tłuszczowych.
Poza bogactwem NNKT w oleju rzepakowym tłoczonym na zimno możemy również odnaleźć cenne witaminy : A,E,D,K. Olej rzepakowy zawiera około 30 mg/100g produktu naturalnej witaminy E.
Zastosowanie
Jako że jest olejem raczej uniwersalnym w zastosowaniu, śmiało możemy go stosować do: sałatek, surówek, potraw przyrządzanych na zimno i gorąco, śledzi oraz majonezu. Można stosować go do krótkotrwałego podgrzewania na patelni, jednakże na małym ogniu. Należy jednak pamiętać iż wysoka temperatura powoduje utlenianie się drogocennych NNKT.
Termin przydatności do spożycia
Kupując u nas masz pewność, że każdy produkt jest świeży z uwagi na ciągłe uzupełnianie stanów magazynowych!
O firmie Ol'Vita
Firma Ol'Vita powstała w 2004 roku i jest firmą rodzinną. Jej działalność jest kontynuacją i wykorzystaniem 10-letniego doświadczenia w branży olejarskiej, z którą związani jesteśmy od 1994 roku. Znajomość dynamicznie rozwijającej się gałęzi przemysłu w Polsce, jakim jest przetwórstwo nasion oleistych, zaoowocowało w 2004 roku przyjęciem przez Nas przedstawicielstwa handlowego w Polsce czeskiej firmy FARMET a.s Ceska Skalice, oferującej prasy do tłoczenia oleju.
Interesują Cię inne produkty marki Ol'Vita? KLIKNIJ TUTAJ <<<
Używasz wersji mobilnej? Więcej zdjęć i informacji o nas - kliknij w przycisk "zobacz klasyczny opis"