OLEJ RZEPAKOWY
Rzepak nazywany jest również " oliwką północy".
Olej produkowany z uszlachetnionych odmian rzepaku. Stanowi skarbnicę witaminy rozpuszczalnych w tłuszczach (witamina A, D3, E, K), zawiera ok. 29% wielonasyconych kwasów tłuszczowych - kwasu linolowego (ok 20% ) oraz kwasu linolenowego ( ok 9%). Ponadto składa się w dużej mierze z jednonasyconych kwasów tłuszczowych. Stosunki i ilości poszczególnych kwasów w oleju rzepakowym ustalają się niemal idealnie z punktu widzenia dietetyki.
Olej z nasion podwójnie ulepszonych jest uznawany za zdrowy do stosowania w diecie człowieka, ze względu na wysoką zawartość NNKT, linolowego i linolenowego oraz ich właściwy stosunek ilościowy 2 :1.
Tłuszcze zawierające NNKT posiadają wiele zalet: Przeciwdziałają chorobom serca i układu krążenia Utrzymują prawidłowy poziom cholesterolu we krwi Działają przeciwkrzepliwie Wpływają na cykl metaboliczny komórek Zapewniają optymalny rozwój mózgu i wzroku
Olej rzepakowy ma zastosowanie :
- do smażenia ze względu na odporność utleniania,
- do duszenia i pieczenia,
- do wyrobu majonezu,
- do przyrządzania sałatek.
Opakowanie: butelka PET o pojemności 1000 ml Warunki przechowywania: Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Może wytracić się naturalny osad.
Nasz olej nie jest filtrowany, odstaje się naturalnie w atmosferze ochronnej (beztlenowej), jest naturalnie zabezpieczony przed utlenianiem!
Zapraszamy do kontaktu telefonicznego:[zasłonięte]013 463 78
Lub przez e-mail: [zasłonięte]@cnsanok.pl
|