Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Olej rzepakowy -" Babciny " 1L

16-09-2014, 6:43
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 40 zł     
Użytkownik ren_1317
numer aukcji: 4581645437
Miejscowość ŁÓDŹ
Wyświetleń: 3   
Koniec: 16-09-2014 06:51:36
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Polecam olej rzepakowy tłoczony babcinym sposobom od trzech pokoleń,rzepak z własnej uprawy,przelewany do butelek zastępczych .Zbliża się wigilia,a wiadomo,że jak karp to tylko smażony na oleju rzepakowym,polecam spróbować bagietki maczanej w oleju, u mnie ten sposób podania zawładnął moimi gośćmi.Smacznego. Niestety, wciąż pokutuje niesłuszna opinia, że ma on niekorzystny dla zdrowia kwas erukowy. To dane sprzed 20 lat. Dziś proces produkcji oleju zupełnie się zmienił i odmienił nie tylko jego smak, ale i... właściwości! Sprawdź, jakie korzyści kryje dla zdrowia! Co się zmieniło w procesie otrzymywania oleju? Obecnie olej otrzymuje się z nasion tzw. rzepaku podwójnie ulepszonego. Nie zawierają one kwasu erukowego, mają też dziesięciokrotnie mniej niż kiedyś szkodliwych substancji (glukozynolanów). Na co dobry olej rzepakowy? 1. Najnowsze odmiany rzepaku mają aż 60% kwasu oleinowego (pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi) oraz ok. 30% wielonienasyconych tłuszczów, które wspomagają pracę mózgu, zapobiegają depresji, poprawiają pamięć i koncentrację. 2. Jest bogatym źródłem antyoksydantów, polifenoli i witaminy E. Zapobiegają one uszkodzeniom komórek wywoływanym przez szkodliwe wolne rodniki oraz opóźniają starzenie się organizmu. Dzięki temu zmniejszają ryzyko chorób serca, a nawet niektórych nowotworów. 3. Olej rzepakowy ma sporo nienasyconych tłuszczów omega-6 i omega-3 i idealną proporcję między nimi. Olej rzepakowy na odchudzanie 4. O jesz­cze jed­nej za­le­cie oleju rze­pa­ko­we­go warto pa­mię­tać: SPRZYJA ON ODCHUDZANIU. Łatwo sie bo­wiem od­są­cza, dzię­ki temu dania na nim przy­go­to­wy­wa­ne maja od 5 do 10 proc. mniej ka­lo­rii niż te przy­rzą­dza­ne z wy­ko­rzy­sta­niem in­nych tłusz­czów. Jeśli już mu­si­my sma­żyć, naj­le­piej robić to na oleju rze­pa­ko­wym.