Witam. ,, Dobro Natury "
poleca Państwu
OLEJ RZEPAKOWY.
Olej rzepakowy extra tłoczony na zimno nieczyszczony
Dzięki stosowanej metodzie tłoczenia "na zimno" pozyskujemy olej w pełni zdrowy o niezmienionym składzie, tzw. "olej dziewiczy". Tym samym w oleju pozostają wszystkie witaminy i lecytyny, jego właściwości odżywcze pozostają niezmienione .
Olej ten nie zawiera sztucznych barwników ani konserwantów. Naturalna barwa oleju rzepakowego jest koloru intensywnie żółtego.
Smak bardzo charakterystyczny, przypomina posmak prażonego słonecznika. Nadaje tym samym nutę niepowtarzalnego smaku przyrządzanym potrawom, tj: surówkom, sałatkom, majonezowi. Również i potrawy smażone ( krótko, na niewielkim ogniu) już nie wymagają dodatkowych tylu przypraw. Kiedy raz spróbujemy jego walorów smakowych, to niechętnie wracamy do wcześniej stosowanych olejów rafinowanych.
Olej rzepakowy jest również nazywany " oliwką północy". A to dlatego, że podobnie jak oliwa z oliwy zawiera w swym składzie niemalże identyczny skład kwasów tłuszczowych ( zwłaszcza kwasy omega- 9, tak istotne dla osób mających problem ze schorzeniami układu krążenia).
Olej rzepakowy tłoczony " na zimno" jest również źródłem kwasów omega –3 i omega-6, a także witamin: A, E, D3, K.
Olej rzepakowy chroni zawartą w pożywieniu witaminę C i witaminy z grupy B przed szkodliwym działaniem światła i powietrza.
Oddziaływanie zdrowotne:
Reguluje przemianę materii, wspomaga układ krążenia, zapobiega powtórnemu zawałowi, zapobiega miażdżycy, reguluje poziom cholesterolu we krwi( obniża poziom" złego" cholesterolu LDL a podnosi poziom "dobrego" - HDL). Łagodzi procesy zapalne w organizmie, przede wszystkim stawów.
|