OLEJ RZEPAKOWY 300mlTŁOCZONY NA ZIMNOEKOGWARANCJA Z PODLASIADARY NATURY
PRODUKT POSIADA CERTYFIKAT EKOLOGICZNY
Europejskie logo żywności ekologicznej powoduje, że konsumenci mają pewność co do pochodzenia i jakości kupowanej przez siebie żywności i napojów. Obecność tego logo na dowolnym produkcie oznacza zgodność tego wyrobu z rozporządzeniem UE w sprawie rolnictwa ekologicznego.
OLEJ RZEPAKOWY EKO - TŁOCZONY NA ZIMNO
Olej rzepakowy to jeden z najzdrowszych tłuszczów roślinnych. Ten powszechnie znany wszystkim olej spożywczy pozyskiwany z rzepaku. Jest to najczęściej uprawiana roślina oleista w Polsce i Europie. Jeszcze do niedawna proces produkcji oleju rzepakowego był zupełnie inny niż obecnie. Olej zawierał szkodliwy kwas erukowy i glukozynolanów. Dzisiaj olej rzepakowy produkuje się z nasion tzw. rzepaku podwójnie ulepszonego. Nie zawiera substancji szkodliwych, zmienił się smak, a przede wszystkim właściwości zdrowotne. To bardzo ceniony olej ze względu na dużą zawartość kwasów Omega-3/6/9, kwasu oleinowego oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wartość odżywcza oleju rzepakowego jest znacznie wyższa od powszechnie konsumowanej oliwy z oliwek. Spośród dostępnych olejów w sklepach, to właśnie olej rzepakowy dostarcza wyjątkowo dużo składników odżywczych i witamin. Jest dobrym źródłem witamin E i K, które są rozpuszczalne w tłuszczach oraz karotenoidów.Olej Rzepakowy jest też wykorzystywany w przemyśle jako biopaliwo. Jednak to co go naprawdę wyróżnia to jego prozdrowotne działanie. Nie dziwne więc, że jest nazywany “oliwą północy”. Wyprodukowany został z surowców najwyższej jakości bez żadnych dodatków chemicznych.
Skład:
Olej rzepakowy 100%
Pojemność:
0,3 L - 300 ml (szklanka butelka z zielonego szkła)
Producent:
Dary Natury
Sposób użycia:
W kuchni:W kuchni doskonale nadaje się do sałatek, surówek, potraw przyrządzanych na zimno i gorąco, śledzi oraz majonezu. Można stosować go do krótkotrwałego podgrzewania na patelni, na małym ogniu. Jednak aby zachować drogocenne NNKT (Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe) unikajmy wysokiej temperatury. Profilaktycznie:Olej rzepakowy sprawdza się w profilaktyce nowotworów i chorób serca. Codzienna dieta wzbogacona olejem z rzepaku zmniejsza ryzyko wystąpienia raka i zawału. Powinniśmy wprowadzić go na stałe do naszego jadłospisu.
Wartość odżywcza w 100 ml produktu:
Olej rzepakowy zawiera:
Zastosowanie/właściwości:
Obecnie olej rzepakowy jest tłoczony z odmian rzepaku podwójnie ulepszonego, tzw. „00” jest bogatym źródłem steroli roślinnych, tak jak oleje sojowy i kukurydziany. Badania laboratoryjne dowiodły, że zawiera on znacznie większą ilość omega-3 niż oliwa. Jest drugim po oliwie źródłem kwasu oleinowego. Olej rzepakowy zawiera też najmniej z olejów kwasów tłuszczów nasyconych, ok. 7%, oliwa dwukrotnie więcej. Stosując metodę tłoczenia “na zimno” uzyskuje się olej w pełni zdrowy o niezmienionym składzie, tzw. olej dziewiczy. Dzięki temu w oleju pozostają wszystkie naturalne składniki, jak: witaminy, lecytyna oraz NNKT (Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe).Olej rzepakowy jest bogatym źródłem antyoksydantów, polifenoli, witaminy E oraz K, ale również nienasyconych tłuszczów omega-3 i omega-6. Spożywając olej rzepakowy zapobiegamy uszkodzeniom komórek wywoływanym przez szkodliwe wolne rodniki oraz opóźniamy starzenie się organizmu oraz zmniejszamy ryzyko chorób serca, a nawet niektórych nowotworów. Wszystko to czyni olej rzepakowy obok oleju lnianego najzdrowszym olejem spożywczym. Najnowsze odmiany rzepaku zawierają 60% kwasu oleinowego, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Rzepak zawiera także ok. 30% wielonienasyconych tłuszczów, a to powoduje, że olej rzepakowy wspomaga pracę mózgu, zapobiega depresji, poprawia pamięć i koncentrację. Warto podkreślić, że olej rzepakowy ma sporo nienasyconych tłuszczów omega-6 i omega-3 w rekomendowanej przez Polskie Towarzystwo Kardiologiczne proporcji (4:1). Dlatego olej rzepakowy obok oleju lnianego stosowany jest w profilaktyce chorób serca.
Certyfikaty jakości:
Do produkcji zostały użyte rośliny zebrane ręcznie ze stanu naturalnego w specjalnej certyfikowanej strefie czystej ekologicznie lub zostały wyprodukowane w gospodarstwach ekologicznych. W gospodarstwach ekologicznych nie używa się żadnych nawozów sztucznych i chemicznych środków ochrony roślin. Wyrób taki nie zawiera także żadnych sztucznych substancji dodatkowych typu konserwanty, barwniki, aromaty itp. Wszelkie te elementy powodują, że produkt jest wyjątkowo wysokiej jakości.
BAROS, ul. Berezów 76d, 26-130 Suchedniów
tel/fax 41 25 44 220, kom 607 [zasłonięte] 920
mail: [zasłonięte]@vp.pl