OLEJ RYDZOWY 0,25 L Zielony Nurt
Olej z Lnianki został zarejestrowany 15 czerwca 2009 r. jako tradycyjny produkt z Wielkopolski, na mocy Rozporządzenia Komisji Europejskiej nr 506/2009, wpisany do unijnego rejestru „Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności” (GTS). Ekologiczny olej z Lnianki (rydzowy), był zawsze obecny w kuchniach naszych babć i dziadków w Wielkopolsce, tłoczony na zimno olej dodaje się do różnych potraw np. ziemniaków, śledzi czy cebuli.
Olej z Lnianki (rydzowy) Zielony Nurt ma bardzo korzystny skład kwasów tłuszczowych dla naszej diety (kwasy nasycone zaledwie 10-11%, kwasy nienasycone nawet do 90%; w tym: jednonienasycone - około 36% i wielonienasycone około 54% w tym ok. 35% Omega 3), a jedna łyżeczka może dostarczyć organizmowi niezbędną dzienna dawkę nienasyconych kwasów tłuszczowych obniżających poziom „złego” cholesterolu.
Kraj pochodzenia Polska
W naszym regionie olej ten jest chętnie stosowany do sałatek, posolonej cebulki, ziemniaków, chleba, śledzi i podobnych potraw. Pierwsze ślady korzystania z oleju lniankowego znaleziono w Biskupinie -w najstarszej osadzie prasłowiańskiej, ca 2000 l. p. n. e.
Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu, w temp. +2 - +20°C, a po otwarciu butelki w lodówce.
Zobacz inne moje aukcje |
|
|
|
|
|
|
© UltraPanel |