Olej rydzowy
roślinny olej sałatkowy z nasion lnianki
Camelina sativa (rodzina: Cruciferae - Krzyżowe) Lnianka - Rydz - Rydzyk, Lnicznik to tylko niektóre z nazw tej rośliny oleistej znanej od 3.000 lat.
Tłoczony metodą na zimno "Olej Rydzowy" charakteryzuje korzenny smak z wyraźną nutą cebuli i gorczycy, czysty, swoisty aromat i ruda barwa.
Olej zawiera ca. 90% kwasów nienasyconych, w tym do 54% omega-3 i omega-6. Obecność naturalnych antyoksydantów z grupy tokoferoli (wit. E) gwarantuje długi okres przechowywania.
Olej wykazuje podobne właściwości zdrowotne jak olej lniany, wpływając korzystnie na przewód pokarmowy.
Znakomity do kasz, ziemniaków, pieczywa, sera, ryb - śledzi, mięs, warzywnych sałatek i surówek a szczególnie czosnku, cebuli i sosów Winegret, do dresingów - ponieważ uwypukla aromat i smak warzyw.
Łyżeczka oleju zabezpiecza dzienne potrzeby organizmu w NNKT*
Olej z certyfikatem Unijnym produkowany jest z każdej odmiany lnianki. Od czerwca 2009 r. posiada certyfikat Komisji Europejskiej jako gwarantowana tradycyjna specjalność.
W Polsce do 2009 roku oznaczenie Unii Europejskiej uzyskało łącznie 11 tradycyjnych produktów.
Olej Rydzowy uzyskał również certyfikat Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego pt. "Perła 2005". Odznaczenie zostało wręczone na Polagrze w 2005r.
* Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe
Objętość netto: 250 ml
Najlepsze do spożycia przed: 15.12.2015
Producent: SEMCO, Polska
Wartości odżywcze w 100 ml:
Wartość energetyczna |
3367kJ
/819kcal
|
Tłuszcz, w tym |
91g |
kwasy tłuszczowe
nasycone
|
9g |
kwasy tłuszczowe
jednonienasycone
|
34g |
kwasy tłuszczowe
wielonienasycone
|
48g |
kwas alfa-linolenowy
(omega-3)
|
32g |
Zawiera znikome ilości węglowodanów, cukru, białka i soli.
ZAPRASZAMY NA POZOSTAŁE AUKCJE |
|