OLEJ RYDZOWY 250ml -olej z nasion lnianki, Lnianka - Rydz - Amelina sativa. Skład kwasów tłuszczowych oleju rydzowego jest korzystniejszy od wielu innych olejów np.: oleju z oliwek, lnu, rzepaku, słonecznika itp. Posiada jasnożółtą barwę i charakterystyczny smak i zapach cebulki i gorczycy. Zawiera wielką ilość, ca 90% kwasów nienasyconych, takich jak linolowy, linolenowy, eicosenowy i olejowy. Są to kwasy niezwykle korzystne dla diety i zdrowia człowieka. W jego składzie znajdują się także witaminy A, E, z grupy B, lecytyna, mikro i makroelementy. Prof. A. Listowski podaje, że nasiona rośliny używanej do tłoczenia oleju lniankowego (rydzowego) znaleziono w wykopaliskach w Strzegomiu Śląskim pochodzących z epoki brązu, tj. 3000 lat temu. Na przestrzeni trzech tysiącleci olej rydzowy był wykorzystywany jako środek spożywczy i techniczny. Z chwilą pojawienia się innych roślin oleistych jego znaczenie zaczęło spadać. W okresie powojennym, do 1955 roku, był drugą rośliną oleistą przetwarzaną na olej. Po tym czasie rzepak całkowicie wyparł lniankę z uprawy.W połowie lat 90. powrócono do produkcji tego wyrobu. Po przebadaniu oleju rydzowego w Instytucie Żywności i Żywienia w Warszawie, kiedy to okazało się, że posiada on ciekawy skład kwasów nienasyconych i zawiera dużą dawkę witamin (szczególnie wit. E) oraz mikro- i makroelementów, zlecono opracowanie normy zakładowej pod produkcję tego oleju na rynek
Produkt wpisany 25.08.2006r na listę Produktów Tradycyjnych i Regionalnych/woj. wielkopolskie
|
|